Verdien av mosjon!

 

(Oppdatert 10.12.2018  –   oppdater siden før du begynner å lese!)

 Anita og jeg satt en kveld og snakket sammen om temaet trening!  vi var veldig enige i at da vi var barn (på 70´tallet) og trente i gymmen på skolen og også på fotballaget skulle vi nærmest ‘spytte blod‘, ja vi skulle ta oss så mye ut at vi var nærmest mer døde enn levende, da hadde vi gjort en god treningsøkt!  bilde av utmattelseDenne mentaliteten har vi begge vokst opp med.  Når vi ser tilbake på dette , forstår vi begge at stort sett alle som måtte gjennom dette mistet etter hvert lysten på å trene, treningen besto på en måte mer av selvpining enn trening.  I dag, 30 – 40 år senere har jeg fortsatt benyttet meg av den samme treningsmetoden, det handler sikkert om at det vi lærte som små har gitt oss vaner eller handlingsmønstre som vi gjerne har uten å tenke noe særlig over det.

Når vi mosjonerer er vi også ofte så ‘effektive‘ at vi ikke setter av nok tid til det.  Vi setter i gang på et helsestudio, varmer opp på en spinningsykkel i en vill fart, trener supereffektivt – rett i dusjen og videre til neste prosjekt.Bilderesultat for spinningsykkel  Vi tenker ikke på at hvis forgiftningene skal drives ut og stoffskiftet skal ha ‘fremgang‘, må vi ta oss bedre tid, gjerne på lavere puls enn mange trener på.  Det eneste veldig mange opplever, er å bli litt sterkere og flottere visuelt sett, men kroppen lider i det stille.    TOTALT BORTKASTET ENERGI!  Er du fortsatt der, så har du egentlig et livsstilsproblem, du må dreie fokuset over på helsa di og slippe litt mer taket i eller fokuset på det estetiske, kun hvordan du tar deg ut. 😥

Når vi mosjonerer eller trener, begynner kroppen automatisk å øke hjertefrekvensen og vi begynner å svette.  Når det skjer, avgifter vi.  Det vil si at kroppen selv begynner å hive ut sluttprodukter, avfall fra maten vi tidligere har fordøyd og forbrent i cellene våre.  Derfor er sunt å svette ut og i etterkant av trening sette av litt tid til å roe ned. Vi gjentar;  Ikke varm opp på en spinningsykkel i en vill fart, tren supereffektivt – rett i dusjen og videre til neste prosjekt.  Nei – lytt heller til kroppen din, husk at kropp og sinn henger sammen!  Da ikke bare ser du bra ut, du blir friskere!


Først nå som 49 år gammel så har jeg personlig stoppet litt opp og begynt å tenke over om dette egentlig har vært en sunn måte å trene på, på anbefaling fra en mye klokere Anita.  Jeg har trent hele livet på så høy puls at jeg har tynt kroppen maksimalt og hatt den formening at da får jeg mest tilbake.  Dette har Anita kommentert mange ganger, men med selvinnsikt som ei middels stor flue har jeg ikke vært i stand til å se at denne vanen er ytterst helseskadelig.

bilde av pulsklokkeI 2010 kjøpte jeg meg ei pulsklokke, jeg tenkte jeg skulle begynne å trene mer riktig.  Problemet var at da jeg justerte klokka på riktig puls ut fra min form og alder, så begynte den å pipe nesten med en gang (den skulle fortelle meg at nå måtte jeg senke tempoet slik at pulsen skulle få mulighet til å gå ned igjen.)  Dette fungerte ikke fordi jeg følte at om jeg skulle trene slik, så gav det meg ingen effekt!  Klokka med pulsmåleren ble derfor lagt i en skuff og dessverre aldri tatt frem igjen og jeg fortsatte å trene og løpe som om jeg flyktet fra et vulkanutbrudd!  Så dum jeg var!  Kikk på denne lenken:

Så høy bør pulsen være under trening – KK.no

I dag (2017) mosjonerer vi regelmessig, men uten å ta oss helt ut, det som før var min standard på sunn trening er nå fullstendig avleggs og jeg er nesten litt flau over at jeg ikke har forstått dette tidligere!  Man trenger ikke være toppidrettsutøver for å trene på puls, derimot er det helt nødvendig for godt voksne mennesker å trene slik, fordi når man blir eldre så tåler ikke hjertet de belastningene man tålte da man var ung.  Man trenger heller ikke kjøpe pulsklokke, dette lærer man seg etter hvert.  

Trenger man egentlig ei pulsklokke for å forstå at pulsen nærmer seg alarmerende nivåer – eller trenger man heller litt bedre selvinnsikt?     

Vi er egentlig ikke konstruert for å kjøre oss helt ned, vi er konstruert for å bevege oss mye (som Tormod Holt skriver i boka si) og også ha passe puls i forhold til alderen vår, formen vår og vår genetiske arv.  Vi antar – etter vårt skjønn – at enkelte av de man opp gjennom årene har funnet døde i skogen iført treningsklær, har rett og slett dødd av overbelastning på hjertemuskelaturen.  De har trent på altfor høy puls uten å ha forutsetninger for det.  En annen ting er at det å trene / mosjonere på riktig puls gir en fantastisk avgiftningseffekt!  Her har du vår helt enkle og banale forklaring på hva som skjer ved passe puls – kontra for høy puls:

  • Trening og mosjon på riktig puls gir god avgiftning fordi kroppen settes i bevegelse og gir blant annet lymfevæsken mulighet til å bevege seg rundt i kroppen.  Dette gjør at kroppen selv får tid til å hive avfallstoffer opp på ‘lasteplanet på lastebilen‘ som frakter dette ut av kroppen på en kontrollert måte gjennom svette,  egentlig et fantastisk system!  Slik trening eller mosjon gir oss mer energi og tilfredshet, bare prøv selv!   Se hva lymfesystemet gjør:

 Lymfesystemet – NHI.no – Norsk Helseinformatikk

  • Trening på for høy puls gir for kraftig avgiftning  som gjør at stoffskiftesystemet jobber for fort, ‘lastebilen‘ blir overfylt med slaggstoffer som gjerne vil ut av kroppen.  Resultatet er det man gjerne kaller ‘melkesyre’ eller gjerne bare syre, sagt på en annen måte så produserer kroppen mer syre enn det som slippes ut.  Da blir man støl og vi føler oss mer sliten enn det som var hensikten med treningen. 

Når vi går litt fortere så øker pulsen tilsvarende litt fortere og vi puster automatisk litt mer, vi får altså litt mer luft inn i lungene.  Det er kjempebra, fordi det er en av utfordringene i vårt kunstige menneskeskapte samfunn hvor vi tror vi lever riktig men gjør det stikk motsatte.  De fleste av oss har nå fått en slik livsstil at vi for ofte sitter stille i sofaen foran en tvsjerm eller en pcsjerm og lever livet vårt der og vi glemmer knapt nok å trekke pusten!  Personlig har jeg vært hos to forskjellige mikrostrømsterapeuter og fått målt hva som har vært galt, begge sa blant annet dette;  «Johnny, du har for dårlig oksygenopptak, for å bli friskere er du nødt for å puste mer, puste fra magen og bruke lungene dine mer!  Du må også bevege deg mer, ut og gå!» Repetér gjerne ‘snorkeleffekten’ i  Del 2.1. Kroppens oksygenopptak

Friluftsliv – en vei til mindre stress og bedre helse? – Helsemagasinet …

Folk som trener mye gjør (etter vårt skjønn) ofte en annen stor feil.  Jeg har selv gjort dette i flere tiår. De (vi) har misforstått noe som er ytterst viktig;  De tror det er bra å drikke store mengder væske med raske karbohydrater ved trening. Det er alt sukkeret og kjemikaliene som ofte  tilsettes sportsdrikker som er problemet, ikke nødvendigvis selve vannet.  Det er  ofte for lite riktige naturliger salter i Bilderesultat for sportsdrikkslike drikker.  Godt – men usunt! 

Får man ikke nok rent vann med rett balanse med salter / mineraler, sliter man fordi dette avgifter ikke kroppen, heller tvert imot – det forgifter kroppen! Får man ikke nok vann begynner nyrene å jobbe dårlig når kroppen avgifter seg, og hvem må da jobbe ekstra for å skylle giftstoffene ut av kroppen?  Leveren!  Når leveren etter hvert ikke gjør jobben godt nok, blir det så som så med forbrenningen og omsettingen av næringsstoffer.  Der kan kluet ligge hos mange;  de inntar mange næringsstoffer men får allikevel ikke nok næringsstoffer – og kroppen tar det ikke opp!  Vi må ha nok RIKTIG SAMMENSATT VANN for ikke å kronisk belaste nyrer og lever.  Mange drikker alt annet enn vann når cellene våre skriker etter rent vann som skal vaske ned og skylle bort giftrester. Vi trenger absolutt riktig sammensatte salter i vannet.   Det burde være unødvendig å si at når man svetter ut salter så er man også nødt for å tilføre kroppen salter, altså erstatte det man mister.  Dette er spesielt viktig i forbindelse med trening når man svetter mye.  Vårt beste råd i forhold til riktig væskebalanse og hard trening er følgende; På helskostbutikker får du kjøpt Himalayasalt – KJØP DET!     10 fordeler med Himalayasalt!

Bilderesultat for himalayasalt

Dette er salt utvunnet fra gruver flere hundre meter under bakken.  Det er derfor 100% rent (ikke kjøp det på nærbutikken, du vet ikke hva dufår) uten noen form for kjemi eller forurensning og det inneholder alle de spormineralene kroppen din mister under trening.  Bland en liten tesje himalayasalt i ei drikkeflaske og ha den med på trening.  Det er sunt, billig og hundre ganger mer effektivt enn sportsdrikker med kjemi!  Vi kommer mer inn på dette i Del 3.8b)  Vitaminer og mineralbalansen – andre del når det legges


Alt vi spiser og drikker gjennom en lang dag, blir fraktet inn til hver eneste celle i kroppen.  Husker du det vi skrev  om oksygen;   ‘Hvis du ser for deg at du kikker inn i et mikroskop, (veldig enkelt og banalt forklart og selvfølgelig bare en illustrasjon) så vil du se at hver av de røde blodcellene  er som en lastebil som tar med seg en liten bit hver av det du akkurat har spist, inn til hver eneste celle i kroppen din.  Prøv så å forestille deg at drivstoffet til motoren i lastebilen er oksygen (merket på tegningen med en liten blå prikk). Så lenge det er nok drivstoff (oksygen) kan lastebilene raskt kjøre inn til hver celle i kroppen, lesse av varene, lesse på alle avfalls stoffene igjen og kjøre dem ut av kroppen igjen gjennom spytt, svette, urin og avføring.’ Mange trener – etter vårt skjønn – egentlig feil. Dette begrunner vi med at for eksempel det å stå å pumpe jern på et treningssenter med så tunge vekter at man er nødt til å holde pusten hver gang man skal trekke dem opp igjen, vil på sikt gi flere blokkeringer i kroppen enn det har positive effekter.  Oksygen er livsviktig!142

«Hjelper vi prosessen med et å opprettholde et godt oksygenopptak, med å øke pulsen oftere og puste riktig – blir helsegevinsten enorm!»

Man lagrer mer syre når om man ikke puster riktig.  Er man derimot på et treningsenter og trener variert med fokus på helse, så er det bare å kjøpe seg et abonnement!  Man må finne ut hva som er viktigst; å se bra ut eller å se bra ut og å være i balanse.  Kikk her: 

Morsom, naturlig og effektiv trening – Helsemagasinet vitenskap og …


Det er mange godt voksne mennesker som av forskjellige årsaker ikke orker eller klarer å mosjonere eller trene.  Kanskje man er en eldre person eller kanskje  er man bare så sliten etter en stressende dag med arbeid, henting av barn, en tur på Rema 1000 osv.  at man ikke orker noe mer. Da skal du få et tips av oss som har gitt oss mer energi og livsgnist.  Det er et helseprodukt som heter Chi pro eller  en sirkulasjonstrener.  Bilderesultat for chi pro bioenergiserDen er i tillegg veldig god å bruke etter trening, da rister man løs både her og der.  Lymfesystemet som vi har vært inne på er avhengig av bevegelse og denne maskinen er blitt en av våre viktigste verktøy på vår ‘helsereise!‘  Etter to – tre måneder med Chi pro-bruk forsvant til og med min skoliose (skjev rygg sideveis) etter 30 år med mye feilbelastning og smerter.

Se You tube klipp:   Tratamiento Chi Pro    

eller denne:     Chi Machines – What Are They? – sett 10 386 ganger

Her kan du kjøpe den:     Chi Pro – BioEnergiser.no   

eller denne:   Handy Aid / Gislefoss – FINN.no – Mulighetenes marked

https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=88031257&fks=88031257

Bilderesultat for gåstaverEn annen litt mer aktiv måte å mosjonere på er å kjøpe seg gåstaver!  Jeg har tidligere oppfattet dette som noe som er litt flaut å bruke, men er det egentlig det?  Etter å ha kjøpt meg dette selv så er jeg nødt for å trekke tilbake disse dumme tankene.  Dette er en fantastisk måte å få opp formen på, her har du flere gode grunner;

  1.  Du kommer deg ut av huset;  for å bruke dem er ‘skog og mark’ et godt egnet område,  som igjen er godt for mentalhelsen.
  2. De hjelper deg å holde tempoet nede slik at pulsen ikke blir alt for høy
  3. Når man går litt saktere, sanser man mer av naturens ro og fred
  4. Man får i tillegg trent armer, skuldre, mage og rygg.  Du merker at du får mer igjen for treningen.
  5. Du får de for noen hundrelapper i en sportsbutikk, på Biltema og Jula.

Tren med riktig intensitet og puls ut i fra de forutsetningene og de målene du har, ikke ut fra dine venners forutsetninger!


Som en liten konklusjon på dette;  Det er gøy og sunt å mosjonere og trene riktig, så absolutt! bilde av smilefjes


Fortsett derfor å trene, fortsett å pust fra magen og mosjonér og få bevegelse.  Bare det å spasere litt fortere gir enorm helsegevinst rett og slett fordi pulsen vil ‘som hånd i hanske‘ øke i takt med intensiteten, og du vil automatisk trekke mer luft inn i lungene og avgifte deg selv uten å gjøre store anstrengelser for det. 

Hvorfor ikke gå av toget en stasjon tidligere eller parker bilen litt lenger unna arbeidsplassen – og gå den siste kilometeren i raskt tempo?  Du vil garantert være mer opplagt på jobben; helsegevinsten vil være formidabel! 

Er man i 50 årsalderen som vi er, så er dette enda viktigere å tenke over.  Det beste av alt etter mitt skjønn er å fylle ryggsekken og ta med seg en kamerat på skogen! Når du merker at du begynner å bli klam på ryggen, ja da øker pulsen og avgiftningen  er i gang, så enkelt er det!  Gå i timesvis og kjenn at sykdommene bare renner av deg!

  Her er jeg og en kamerat av meg (Roald Oldernes) på tur med ryggsekk.  Spør du meg – de beste minnene i livet mitt kommer fra slike turer!  ‘Man går seg frisk‘, som det heter, både fysisk og mentalt!

«Hvorfor ikke gå av toget en stasjon tidligere eller parker bilen litt lenger unna arbeidsplassen – og gå den siste kilometeren i raskt tempo?  Du vil garantert være mer opplagt på jobben; helsegevinsten vil være formidabel!» 

Trening eller mosjon har som du forstår mye større helsegevinst enn de fleste tenker over og jeg har vært en av de dummeste på dette området, så ikke gjør som meg, ta heller lærdom av mine feil!                Johnny

 

 Ikke glem å sjekke OPPDATERINGER!    

 Tilbake til          INNHOLDSFORTEGNELSE

 

  På gjensyn!   Anita og Johnny