bilde av mål, siste brikke

Tankens kraft / den bevisste tanke!

 

Det er fortsatt en ting vi ikke har skrevet så mye om, bare nevnt i små vendinger og som er like viktig som noe annet, og det er tankens kraft eller den bevisste tanke!  Vi snakker om hvordan vi bruker vårt intellekt som igjen styrer følelsene våre. Det igjen er med på å styre kroppens biologiske systemer som påvirkes av hvordan vi tenker. Her har spesielt jeg hatt mye å lære og har selvfølgelig fortsatt mye å lære;  på grunn av langvarige fysiske, psykiske og mentale smerter og også en lite reflektert hjerne grunnet store doser antidepressiva gjennom flere tiår, så har jeg nok utviklet endel dårlige vaner eller spor som har gjort meg både selvopptatt og egosentrisk.  Jeg har nok vært mer opptatt av selvmedlidenhet og å rettferdiggjøre meg selv enn å prøve å lære noe eller prøve å ‘komme seg videre i livet’.   Vi begge merker helt tydelig at jo friskere fysisk vi begge blir, jo lettere blir det å anvende det vi skriver om her på oss selv.  Og motsatt; jo bedre vi blir til å styre tankene, jo lettere flyter energien i kroppen!gulrot

Hadde bare psykiatrien i Norge skjønt det, da hadde kanskje de også kommet i mål!


Mange sier gjerne; «hør på deg selv, lytt til følelsene dine, gjør det du har lyst til!»     Det høres kanskje bra ut,  men jeg tror aldri før i historien det har vært så mange selvopptatte og ulykkelige mennesker.  Som ‘hånd i hanske‘ har det aldri før vært så mange mennesker som tygger antidepressiva.  Man blir ikke lykkelig av å dreie fokuset inn mot seg selv og pleie tanker som at man selv alltid har rett, at man selv er så spesiell, at jeg har hatt det mye verre enn andre, at alle mine problemer skyldes andres idioti, osv osv.  Listen er lang av ord og uttrykk.  Sånn som vi ser det så blir man egentlig bare egosentrisk av tankegangen om at man selv er så smart og at feilen ligger hos alle andre, man blir heller ikke lykkelig bare av å tenke på våre egne ønsker og behov.  Læringskurven blir også ganske flat.  Det er et uttrykk som sier noe sånt som at den som mener han er ferdig utlært, han er bare ferdig.’  Personlig tror jeg at det er en av grunnene til at vi to har lykkes; nettopp fordi vi har vært villige til å tråkke opp nye spor eller vaner, vi har begge ment at vi har hatt mye å lære.  Både rundt personlig selvutvikling og også rundt det som har blitt denne bloggen, vi har lært mye!


Alt man tenker på skaper en eller annen følelse i oss.   Hva skjer når du sitter å ser på at en mygg stikker deg på armen?  Bilderesultat for mygg biteDu kjenner etter hvert en brennende svie og føler et ubehag når du på nært hold ser hvordan bakkroppen på det lille ekle vesenet fyller seg med blodet ditt.
Hadde du fått samme ubehaget om du ikke hadde sett det stakkars lille insektet  som bare ville ha litt mat?  Nei da hadde du bare begynt å klø noen minutter senere uten å tenke noe mer over det.
Om du har mistet en du var glad i i en ulykke,  hun ble meid ned av en bil med en alkoholpåvirket sjåfør; hva slags følelser veller opp i deg da?  Om du har en nabo som spiller høy musikk – ALLTID når du kommer hjem fra nattevakt og trenger et par timer i senga?  Når du ser barnebarnet på to år kommer løpende mot deg og sier «bestemor!», hva føler du inni deg selv?  Poenget er at det vi har fokus på frembringer følelser i oss, det kan være gode følelser som gjør oss godt – det kan også være vonde følelser som rett og slett setter begrensninger for oss eller gjør oss syke.

bilde av følelser -Vi kunne ha skrevet mye om dette, vi har altfor ofte erfart hvordan tanker og følelser påvirker adferden / hverdagen på en positiv eller negativ måte.
Tankene påvirker følelsene våre og de igjen påvirker holdningene våre som igjen virker inn på adferden vår.  Adferden vår påvirker igjen både tankene og følelsene våre. Stress er dessuten en av de verste frie radikalene som finnes. ( hva frie radikaler er – en liten repetisjon i Del 5.3.)  Jeg (Johnny) forstår at jeg har hatt mye å lære her og har fortsatt mye å lære.  

      ALT PÅ VIRKER ALT!


En venn av oss leste ei bok som heter tankedietter.  Der fikk han noen gode råd i forbindelse med at hverdagen kan gjøre oss mer stresset enn godt er.  Ganske enkelt ved å snakke til sin egen kropp på en vennlig måte og derved styre sensorer i det autonome nervesystemet som gjør at vi lettere unngår å stresse oss enda mer opp. Et eksempel;  du er sliten, stresset og føler at livet er vanskelig.  Av god gammel vane tenker du i tankene dine at du er så uheldig, du har det mye verre enn andre, du hater tilværelsen din og din uheldige lodd i livet.  Når du tenker slik – føler du deg mer oppkvikket eller enda mer stresset og sliten?  trenger jeg å svare på det?  Nei, du vet nok svaret selv.  Neste gang du er superstresset, stopp litt opp – trekk pusten dypt – fortell deg selv at du er god nok, du gjør så godt du kan og du er fornøyd med det.  Er du superstresset fordi du lar andres standarder eller forventninger til deg være den standarden du setter for deg selv, bør du heretter gi litt blaffen i hva andre måtte mene om deg og finne din egen standard.  En standard som du kan sove godt med og være fornøyd med – uansett hva andre måtte mene.

Og husk å SMILE!Bilderesultat for smile  Å smile, selv i en telefonsamtale, gjør at det ubevisste systemet i kroppen gjør noe med deg så du utstråler mer positivitet.  Selgere som læres opp i telefonsalg får ofte beskjed om å smile, selv om kunden ikke ser dem.  Hvorfor?  Jo, fordi det utgjør noe som øker salget!  Merkelig sier du kanskje?  Uansett er det slik at måten vi tenker på påvirker både oss selv og de vi eventuelt er i kontakt med.     Hvordan snakker du til deg selv, hvordan lar du den bevisste delen av hjernen styre den ubevisste delen av kroppen?


Det er skrevet titusenvis av bøker om dette emnet og det kommer fortsatt til å skrives om dette temaet. Mange bøker er faglig sett tunge, kanskje for dype.  Litt av utfordringen er å finne bøker som er praktiske, bøker som gis oss eksempler fra vårt eget liv hvor vi kan kjenne oss igjen!  Det er lettere å lære av andres eksempel når eksemplet er relevant eller enkelt å forstå!  Jeg har aldri vært noe lesehest selv, men det er noen bøker som har satt et positivt spor i meg, som har gjort at jeg har forstått at jeg har hatt noe å lære.  Spesielt to bøker med samme forfatter.

Forfatteren heter «Dale B. Carnegie (født 1888, død 1955).bilde av dale carnegie  Her skal du få noen små utdrag fra to av bøkene jeg tenker på, som min egen far gav meg for mange år siden.  Etter det han har fortalt meg så brukte han disse tidløse prinsippene fra disse bøkene både i jobbsituasjoner og også hjemme med stort hell! Følgende sitater har jeg klippet inn fra disse to bøkene, det er ord som kommer fra mennesker som har forstått noe i livet.   Den ene boka heter:

Slutt å klage – begynn å leve!‘  (Dale Carnegie)

Bilderesultat for lev livet uten bekymringer

 

«Hvor rik er du egentlig? Hvor mye ville du selge føttene dine for? Hundre millioner kroner? Neppe. Øynene dine da? Hørselen din? Hendene din?  Er du klar over hvor rik du egentlig er?  ‘Jeg var deprimert fordi jeg manglet sko, inntil jeg møtte en mann uten føtter.’ Kunsten er derfor å fokusere på alt vi har, ikke det vi ikke har. 

«Menneskenaturen er slik at vi prøver å la være å leve; Vi drømmer om en rosehage på den andre siden av horisonten – i stedet for å glede seg over de rosene som blomstrer utenfor vinduene våre i dag.Bilderesultat for rosehage Som barn sier vi; ”NÅR JEG BLIR STOR SKAL JEG”… den store gutten sier; ”NÅR JEG BLIR VOKSEN SKAL JEG”… når han har blitt voksen; ”BARE JEG BLIR GIFT, SÅ VIL”… og når han har blitt gift; ”NÅR JEG KAN TREKKE MEG TILBAKE, DA KAN VI”…  Altfor sent lærer vi at livet er nettopp det å leve, hver dag og hver time. Lev i dagtette rom og opplev rosene utenfor ditt eget vindu!»

«Hvis du er bekymret for noe, spør deg selv; ‘Hvor stor er sjansen for at det jeg frykter, vil inntreffe?’ Bruk sannsynlighetsberegning. Da vil du se at sannsynligheten er svært liten.  Og er det noe som er uunngåelig, må vi akseptere og forsone oss med det. Slik er det, det kan ikke være annerledes.  ‘Hjelp meg med å avfinne meg med det jeg ikke kan forandre, mot til å endre det jeg kan gjøre noe med, og visdom til å se forskjellen.  Det er åpenbart ikke omstendighetene alene som gjør oss lykkelige eller ulykkelige, men måten vi reagerer på som er det avgjørende!

Bilderesultat for bitter«Det finnes tusenvis av mennesker som har blitt syke av utakknemlighet, ensomhet eller følelsen av å være forsømt. La oss huske at Jesus helbredet ti spedalske – bare en takket ham. Hvorfor skulle vi vente mer takknemlighet enn Jesus fikk? Alle lengter etter å bli elsket, men deres eneste mulighet til å bli elsket, er ved å slutte å be om det, og starte med å øse av sin egen kjærlighet uten tanke på å få noe igjen. Jesu ord; ”DET ER STØRRE LYKKE VED Å GI ENN VED Å FÅ.”

TO FANGER TITTET UT AV FENGSELSVINDUET EN KVELD. DEN ENE SÅ SØLEN UTENFOR – OG SUKKET….. DEN ANDRE SÅ OPP PÅ STJERNENE – OG FRYDET SEG.” Har jeg sett ut av vinduet i mitt selvskapte fengsel, og oppdaget stjernene?»  (Disse to setningene har gjort mye godt for mitt ødelagte sinn – grunn litt på denne!)

«Etter en lang dag eller uke, sett deg ned og spør deg selv;  Hvilken feil gjorde jeg denne gangen, hvordan kan jeg klare å forbedre meg eller forandre meg?  Hva kan jeg lære av dette?’ Etter hvert blir du mer bevisst på de handlingene du foretar deg. Dumme mennesker flyr i flint for den aller minste motstand og kritikk, men den vise er ivrig etter å lære av den som kritiserte ham, og tar opp saken med ham. ”HAR DU BARE LÆRT AV DEM SOM BEUNDRET DEG, SOM VAR MILD MED DEG OG SOM BØYDE AV FOR DEG?”

 ” Det du interesserer deg for har du også energi til.  Å spasere ti kvartaler med en kranglevoren ektefelle kan være mer utmattende enn å gå ti kilometer med en søt kjæreste.bilde av spasere
Livet består ikke alltid av ting vi har lyst til. Heller tvert i mot. Men med å tenke de rette tankene kan du gjøre hverdagen din og arbeidet ditt mindre kjedelig! Ved å snakke til deg selv om alt du har å være takknemlig for, kan du fylle ditt sinn med glade og oppmuntrende tanker.

Det var bare noen få eksempler på hva jeg mener med praktisk anvendt psykologi eller eksemplets makt. Legger du merke til hvor stor makt tankene har over oss?  En annen bok gav meg like mye;  Kan følgende sitater fra denne boka gi deg noe?

Bilderesultat for hvordan vinne venner

Hvordan vinne venner‘ (også av Dale Carnegie

 

«For noen år siden ble det foretatt en undersøkelse blant kvinner som var reist hjemmefra. Hva tror du man fant ut var den mest alminnelige grunn til at hustruene forlot sine hjem? Det var mangel på anerkjennelse! Vi tar ofte våre ektefeller med en slik selvfølge at vi aldri gir uttrykk for at vi setter pris på dem.  En mann fortalte om et ønske fremsatt av sin kone. Hun og en gruppe kvinner var gått i gang med et ‘selvforbedringsprosjekt.’ Hun ba sin mann om å sette opp en liste på seks ting hun kunne gjøre for å bli en bedre kone. Mannen hennes fortalte til sine kamerater; ‘jeg var overrasket over et slikt spørsmål. Alvorlig talt ville det vært enkelt for meg å sette opp seks punkter på ting hun gjerne kunne ha forandret på – og hun kunne vel ha laget en liste over tusen ting hun gjerne hadde sett kunne endres hos meg, men jeg gjorde ikke det. Jeg sa til henne; la meg tenke over det og gi svar i morgen. Neste morgen stod jeg tidlig opp, ringte til blomsterbutikken og fikk dem til å sende seks røde roser til min kone med et kort med følgende tekst; jeg kunne ikke komme på seks ting jeg vil ha endret hos deg. Jeg elsker deg slik du er! Da jeg kom hjem den kvelden, hvem tror du tok imot meg i døren? Jo, min kone, hun var helt på gråten av glede. Det er vel helt unødvendig å fortelle at jeg var fryktelig glad for at jeg ikke hadde laget en slik kritikkliste som hun hadde bedt om. DET VAR DA JEG FORSTOD ANERKJENNELSENS MAKT.” Bilderesultat for kjærlighet

En gang forsøkte jeg å faste og gikk seks dager uten mat. Det var ikke så vanskelig. Jeg var mindre sulten mot slutten av den sjette dagen enn jeg var ved slutten av den andre. Men jeg vet, som du, at folk ville føle seg som forbrytere hvis de hadde latt familien sin eller sine ansatte gå seks dager uten mat. Derimot kan de la dem gå i seks døgn, seks uker eller, i blant seksti år uten å gi dem den hjertelige anerkjennelsen eller ros som de ønsker seg nesten like sterkt som de ønsker seg mat.”

«Stort sett alle ønsker seg en interessert lytter slik at de kan få utfolde seg og fortelle hva de driver med, hva de interesserer seg for, hvor de har vært, osv.  Er du en slik interessert lytter selv? Er du det blir du en god samtalepartner. Hver gang jeg vil snakke med deg, så stopper du opp med det du holder på med og lytter oppmerksomt! Kan dette sies om deg?Bilderesultat for lytte til andre
Selv den mest iherdige kritiker vil ofte bli mildnet når han står overfor en tålmodig, medfølende lytter – en tilhører som forblir taus mens den iherdige og kritikksyke kverulanten bærer seg som en kobra som må ha noe av giften ut av systemet!»

«I blant oppdager vi at vi er i ferd med å skifte mening uten at vi selv protesterer og uten at det går inn på oss. Men hvis vi blir fortalt at vi tar feil, vil vi herde våre hjerter. Vi er utrolig likeglade med hvordan vi kommer frem til våre egne oppfatninger, men vi utviser ustyrtelig omsorg for dem hvis noen skulle forsøke å ta dem fra oss. Vi liker å fortsette å tro at det vi har vendt oss til å tro er sannheten. Og den krenkelse vi føler når noen stiller seg skeptiske til noen av våre oppfatninger, får oss til å søke alle tenkelige måter å beskytte dem på. Resultatet er at det meste av det som kalles logisk tenkning i virkeligheten er jakt på argumenter for at vi kan fortsette å tro det vi alltid har trodd.»

«Har du lagt merke til hvordan hunder oppfører seg hvis de får ros, i motsetning til når de får straff? De gjør fremskritt! Hvorfor ikke bruke dette på mennesker også? La oss rose vedkommende av hver minste fremgang. Det vil inspirere til å bli enda bedre – akkurat som reaksjonen til en hund. Bilderesultat for tysk spets valpEksperimenter har vist at hvis kritikken reduseres og rosen økes, vil de positive effektene bli forsterket, mens de negative vil svekkes.»

«Det er ikke på langt nær så vanskelig å høre på kritikk hvis den som kritiserer begynner med å innrømme at han / eller hun har begått langt verre brølere selv.  Tenk på hva noen få setninger som gav uttrykk for beskjedenhet på egne vegne og inneholdt oppriktig ros av den andre ville ha gjort. Å vedgå egne feil – selv om man ikke har rettet dem opp igjen – kan hjelpe til å overbevise noen om at de bør legge om kursen. Derfor; snakk om dine egne feil før du kritiserer andres.»


Dette var bare noen sitater fra disse to bøkene, du ser selv om du ligger noe her du vil se nærmere på.  For min egen del vet jeg ikke hvor jeg hadde vært i dag om min far ikke hadde gitt meg dem.    Poenget er bare at kropp, sjel og ånd henger sammen!  Og for de av oss som er litt ‘skjøre’ eller sensible er det slik at:

det grunnleggende fysiske må være på plass for at vår bevissthet skal gi oss klare tanker – og motsatt; vårt følelsesmessige intellekt må være på plass for at vår bioelektriske kropp skal fungere optimalt!


Anita lånte for noen måneder siden en e-bok på biblioteket som heter                        Magisk opprydding.  Magisk oppryddingHun har flere ganger uttalt at det er en av de beste bøkene hun noen gang har lest!  Den satte en ny standard for oss begge når det gjelder å eie ting, hva vi skal ta vare på eller kaste og hvordan vi kan få mer system og orden her hjemme.  Jeg er helt enig!

Tenk over hvordan vi håndterer den livssituasjonen vi befinner oss i! Stress gjør at enkelte mennesker gjerne roter mer, ting blir mer uoversiktlig og man mister etter hver noe av kontrollen på en del av de avgjørelsene man tar.  Å forenkle livet kan derfor være en nøkkel!  Derfor; kast eller selg unna det du ikke bruker!  Å kjøpe ting og tang som koster en del krever tid til å brukes.  Mange sitter på båter, flere biler, hytter, dyre gjenstander som har kostet flesk – så har de ikke tid til å bruke det!  I tillegg føler de stress og får dårlig samvittighet fordi alt dette som skal gi oss lykke ikke blir brukt!  I tillegg kommer stress og frustrasjoner i hverdagen – i familieforhold, i arbeidsforhold, i boforhold – det kan også fort bli en forsterkende faktor i livet som syk.  

Å forenkle livet er starten på et bedre liv!

Det vi prøver å si er at om du aldri så mye bruker prinsippene rundt de fem elementene vi tidligere har snakket om  og kjøper og bruker superprodukter innen helsekost, vitaminer og mineraler, og i tillegg er bevisst i din omgang med strøm og stråling så ligger det allikevel elementer i bunn som vil bremse opp din fremgang! Hvorfor? Jo, fordi indre mentalt stress er også en form for frie radikaler som tapper kroppen for antioksidanter, eller negativt ladede elektroner.  Har du fulgt med tidligere i bloggen forstår du dette; om du ikke har det, så les den fra begynnelsen så tror vi du vil forstå lettere.


Alt det vi nå har snakket om har med vaner å gjøre.  Her er et lite eksempel;

  • NÅR vekkerklokken til Ole ringer, er han veldig trøtt. Bilderesultat for vekkerklokkeMen han spretter opp av sengen, tar på seg treningsklærne som han la fram kvelden før, og tar en kort joggetur – akkurat som han har gjort tre ganger i uken det siste året.

  • Stine har nettopp kranglet med mannen sin. Bilderesultat for sjokoladeOpprørt og frustrert stormer hun ut på kjøkkenet, finner fram en sjokoladeplate og spiser opp hele – slik hun pleier å gjøre hver gang hun er opprørt.

Hva har Ole og Stine til felles? Enten de skjønner det eller ikke, påvirkes de begge av en sterk makt – vanens makt.

(((((((Vanens makt!)))))))

Hva med deg? Er det noen gode vaner du skulle ønske du hadde? Kanskje du har satt deg som mål å mosjonere regelmessig, få mer søvn eller ha mer samvær med familien din?  På den annen side kan det være at du ønsker å legge av deg en dårlig vane. Kanskje du vil slutte å spise for ofte – kanskje det blir litt for mye hurtigmat,  kanskje du ønsker å slutte å røyke eller kanskje bruker du for mye tid på internett.

Det er sant at det kan være veldig vanskelig å kvitte seg med en dårlig vane. Det har faktisk blitt sagt at en dårlig vane er som en god og varm seng på en kald dag – den er lett å krype opp i og nesten umulig å komme seg ut av!  Hvordan kan du ta et oppgjør med vanene dine og la dem gjøre noe positivt for deg istedenfor noe negativt?  Her er noen tips!

  1.  Vær realistisk og beskjeden!  Vi bør erkjenne at vi har begrenset med tid, energi og evner. Så istedenfor å prøve å endre alt på en gang bør vi kanskje gjøre det gradvis.  Hvis vi derimot prøver å rekke alle tidsfristene våre på en gang, kommer vi ikke til å nå noen av dem!
  2. Unngå dårlig påvirkning!   Svært ofte viser det seg at de situasjonene vi setter oss selv i, og de vi bruker tid sammen med, påvirker i hvor stor grad vi lykkes med å få gode vaner og kvitte oss med dårlige. Tenk over at konsekvenser kommer sjelden ‘her og nå’ – tenk derfor over at mange av de små gjøremålene vi foretar oss nå, vil påvirke andre ting som ligger utenfor vår egen kontroll og vår egen evne til å forutse ting som kommer.   Når vi gjør det,   unngår vi situasjoner som på sikt kan slå bena under målene våre, og på den måten kan vi sette oss selv i mer gunstige situasjoner. 

  3. Tenk derfor langsiktig!  Det kan ta flere uker å etablere en ny vane. Det kan gjerne virke som, en evighet, men så snart du har nådd målet, vil du være glad for at du har fått en ny god vane.  Det som betyr noe, er ikke hvor mange ganger vi faller, men hvor mange ganger vi reiser oss opp igjen!


Det siste punktet vi vil skrive litt om er vår egen selvfølelse. lav selvføløelse

Den kan være preget av mange forskjellige ting.  Det kan være at vi ikke alltid har tenkt over at det vi sier og gjør kan få konsekvenser; det kan også være elementer som ligger utenfor vår egen kontroll. Oftere enn selve problemet vi står oppe i, handler det ofte til syvende og sist om oss selv, hvor bevisste vi selv er og i hvilken grad vi selv er flinke til å ‘lese‘ en situasjon og også å lære av våre feil.  Alt det jeg skriver om her er ting jeg henter fra min egen bakgrunn.  Jeg har selv vært i så mange håpløse situasjoner hvor alt har vært ‘helt svart‘, og jeg har forbannet meg selv for den vanskelige situasjonen jeg er i og også har følt at jeg er så uheldig.  Alle andre får ‘liksom’ til livet så mye bedre!  Dette kan dessverre – har jeg forstått – ofte skyldes vår egen dårlige måte å håndtere ting på.Bilderesultat for selvinnsikt

 Men det kan også være at vi aldri fikk anerkjennelse fra våre foreldre da vi var små, noen kaller det omsorgssvikt, det kan være mobbing på skolen eller arbeidsplassen, det kan være at vi har gått på så mye ‘medisiner‘ at vår egen selvbevissthet har skrumpet inn og gjort oss til en skygge av oss selv.  Har man lite selvinnsikt blir man ofte behandlet ‘deretter‘ av andre mennesker som ikke har evnen til å ‘se mennesket bak masken‘.  Men husk at dumme / slemme mennesker er også bare ufullkomne mennesker, kanskje også mennesker med lignende sår – kanskje de også gjerne vil forstå disse tingene om de bare får tenkt seg om litt? Og kanskje deres væremåte blir påvirket av våre egne holdninger; kanskje vår egen usikre holdning, (kanskje vår egen, litt kritiske holdning) utstråler noe negativt? Jeg snakker egentlig bare ut fra mine egne erfaringer når jeg skriver om dette. 


Det vi har opplevd i livet kan gjøre at vi utvikler oss til å bli et annet menneske enn det vi egentlig burde vært.  Og det er ikke alltid vår egen feil alt som går galt.  Derfor; når vi tenker at et menneske er sånn eller sånn og dømmer det nedenom og hjem, så er det egentlig vi som har det største problemet.  

Vi setter en merkelapp på andre uten i det minste å tenke over at den personen kanskje har opplevd mye vondt i livet som har gjort han til den han er i dag. Kanskje bitter, kanskje litt annerledes enn komfortsonen for vår egen oppfatning av hva sosial intelligens, tillater.  Da trekker vi oss gjerne unna det mennesket, vi nedlater oss ikke til å snakke med og være hyggelig med ham eller henne.  Min egen dårlige psyke tidligere i livet gjør at jeg sitter nå å skriver om hva jeg selv har opplevd av behandling fra enkelte jeg kjenner som er såkalte ‘venner.’   

Min egen erfaring rundt grunnen til at vi ofte tar avstand, er at vi ikke kjenner vedkommende godt nok.  Er man først blitt glad i noen, tåler man mye mer om det mennesket ‘klikker‘ eller gjør noe dumt.  Derfor, når jeg opplever slike ‘venner‘ med slike holdninger, prøver jeg å heller å forstå dem enn å dømme dem.  Da blir smerten mindre for meg selv og jeg tilgir dem fortere.

 Ser du; det er innstillingen vår som egentlig er det som ofte hindrer fremgang eller positive ting i livet vårt.   Hadde vi for eksempel bare sagt til den damen som gav oss boka ‘Powered by nature‘;

‘Unnskyld, men det der tror vi ikke på!  Kan du forresten bevise det du sier?’

Hvor langt tror du vi hadde kommet da, hvor mye friskere tror du vi hadde vært nå? Innstillingen vår, holdningene våre, handler derfor om tanker, ubevisste eller bevisste og om følelser.   Du vet også uttrykket, ‘man er hva man spiser’,  syntes du ikke følgende uttrykk er like viktig;  ‘man er hva man tenker!’  

Om du kjenner deg igjen, så tenk over det vi skriver og prøv å hent ut noe du selv kan ‘tjene på‘ å lese eller lære. Etter hvert tror vi du vil bli sterkere og etter hvert bry deg mindre om hva andre måtte mene om deg.

 


Her er noen gode lenker til Helsemagasinet VOF som omhandler noe av dette:

Psykisk helse Arkiver – Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Ideelt arbeid for bedre psykiske helse – Helsemagasinet vitenskap og …

Psykisk helse Arkiver – Side 4 av 5 – Helsemagasinet vitenskap og fornuft


Gjennom hele denne helsereisen vi har vært gjennom, har det skjedd mye med oss. For min egen del har jeg kjent hvordan psyken min har forandret seg fra å være ganske så dårlig til å bli ganske så normal!  Jeg har i mange tiår hatt problemer med selvfølelsen og det å være aktivt med i sosiale settinger.  Min egen følelse av å ikke være noe verdt, har vært som et fengsel for meg, som en tvangstrøye som har gitt meg mange begrensninger i hverdagen.  Nå er dette historie fordi jeg har vært villig til å tråkke opp noen nye spor. Anita har en annen bakgrunn og har hatt andre utfordringer.  Hun føler også det samme;  ENDELIG ser vi lys igjen!

Vårt råd i forholdet til alt det vi skriver om i dette kapitlet;  Lag deg nye ‘spor’ i underbevisstheten ved å stresse mer ned og gjøre hyggelige ting du liker.  Ikke ved å se mer på tv om du liker det – det skaper mer stress – men å kople seg mer av i naturen.  Bruk de 5 elementene Tormod Holt skriver om i boken sin –Powered by nature – og kjenn at kraften i naturen gjør deg friskere!  

Visste du at filharmonisk orkester er mer beroligende for hjernen enn musikk hvor man synger. Hjernen vil uansett ubevisst tyde og oversette ord som synges. Ren musikk uten ord behandles av hjernen på en annen måte.  Last ned eller sett på  følgende musikk fra You tube,   vi tror den kan gi deg mer fred i sinnet:

https://www.youtube.com/watch?v=Mx6xkyi5Ij8


Neste kapittel tar for seg noe som er litt vanskelig å skrive om.  Posttraumatisk stress!  Man må ha erfart dette selv for å kunne forstå det, det har vi!

 

Ikke glem å sjekke OPPDATERINGER!    På gjensyn!  

Tilbake til          INNHOLDSFORTEGNELSE

 

Anita og Johnny