(Oppdatert 24.06.2018  –   Oppdater siden igjen før du begynner å lese!)

Anita har lest flere bøker om vitaminer, antioksidanter og mineraler.  I en del bøker står det ‘mellom linjene‘ at «bare du gjør det vi anbefaler deg, så vil alt løse seg!» Det er ikke så enkelt, desverre.    En del kostholds- eller naturterapeuter snakker seg varme på alt av helskost på sine egne nettbutikker med imponerende netwebinarer som nærmest slår pusten ut av deg! ‘Tilfeldigvis‘ selger de alt de selv skamroser, men de snakker ikke et ord om at mange har intoleranse mot mye av det de selger og at folk først må finne ut hva slags byggesteiner (mineraler og sporstoffer) de har for lite av eller eventuelt for mye av i cellene. 

 Mange kjøper vitaminer, mineraler og helsekost for tusenvis av kroner.  Etter en måned eller to slutter de å bruke det fordi de ikke har merket noe som helst effekt. Grunnen til at de ikke merker noe er egentlig enkel;  hvis de i det hele tatt trenger det de kjøper tar de ofte for små doser. Det tar dessuten tid å bygge opp lagrene i kroppen selv med høye nok doser, ofte mer enn en måned eller to og i tillegg gir et eller to helsekostprodukt sjelden noe særlig effekt om man ellers fortsetter med samme usunne livsstil. De viktigste ‘bivirkningene‘ for folk flest som tar vitaminer og mineraler, er dessuten at de tar for små doser.  Altså er bieffekten at de ikke får noe slags effekt i det hele tatt!  Har man i tillegg – som vi skrev om i Del 3.7. ORTOMOLEKYLÆR MEDISIN – en vitaminavhengighet, er man på ‘tynn is‘ som det heter.  Frustrasjon og resignasjon blir neste skritt.

Mange har vært i underskudd av disse ‘byggeklossene‘ i så lang tid av viktige funksjoner i kroppen ikke lenger fungerer normalt eller optimalt.  Mange går derfor til fastlegen.  Der får de som svar at de er innenfor referanseverdiene.  Men egentlig er måleverdiene til stort sett alle mennesker i Norge ‘helt på trynet’ som det heter.  De har gått så lenge uten viktige byggeklosser til kroppen at de har begynt å utvikle symptomer på et eller annet udefinerbart som på sikt gir dem sykdom.  Hvem skal fortelle dem dette hvis ikke legen er i stand til det? 

Hvis vi, to uføre femtiåringer uten høyere utdannelse, ser dette og gir deg løsninger som virker, hvorfor er ikke den såkalte ‘ekspertisen‘ i stand til det? 

Svaret har du fått;  begynn å lese bloggen vår fra begynnelsen av hvis du allerede ikke har gjort det.  Du vil garantert få mange aha-opplevelser!


Mange trauste leger og psykiatere er selvfølgelig ikke enig i dette. Grunnen til dette er at de mener pasienten har prøvd ut  vitaminer og mineraler – uten å få noe som helst slags effekt.  Disse legene tenker ikke på at mikrodosene på vitaminer og mineraler her til lands ikke har tydelig effekt fordi dosene er alt for lave!   Det man allikevel ser, er at hvis man setter seg inn i hva ortomolekylær medisin er og anvender det og også normaliserer pH-balansen i tillegg til å ta hensyn til de tingene vi skriver om, så forsvinner uforklarlige symptomer på sykdom, nærmest av seg selv.  Vi skriver dette fordi vi selv kan betrakte og bekrefte dette! 

Det periodiske systemET FANTASTISK SYSTEM!

Kikk først litt på denne lenken, den forklarer på en enkel måte forskjellen på mineraler, sporstoff og tungmetaller, som er en del av det periodiske system:

Hvilke mineraler er viktige for kroppen?

Tungmetall – Wikipedia


Kroppen vår har ‘ei verktøykasse‘ som er full av forskjellige ‘verktøy‘ – forskjellige typer grunnstoff. Når alle mineralene er på plass i verktøykassa, da trenger de ‘byggeklosser‘ for å bygge eller reparere noe. 

Byggeklossene er proteiner, aminosyrer, enzymer, fettsyrer, vitaminer ect.  Disse byggeklossene bygger, reparerer og vedlikeholder i sin tur alle kroppens funksjoner. Er alle mineralene i balanse, har kroppen gode forutsetninger for å produsere og reparere en menneskekropp.  Slik er det bare, akkurat som en leketøysfabrikk også produserer leker så lenge den får råstoffet til de fleste leker som er plast.  Ikke vanskelig å forstå.

Alle mennesker har forskjellig mineralbalanse. Alle har også sine ubalanser, grunnet feil livsstil og arv.  Det kan sammenlignes med en kodelås med tallkombinasjon. Se for deg en sykkellås uten nøkkel, men med en spesifikk tallkombinasjon som åpner låsen. 

Det er først når kombinasjonen er helt riktig at låsen åpner seg.  Forskjellen er bare at et menneske har et ekstremt mange kombinasjoner i forhold til mineraler for at ‘låsen‘ skal åpne seg eller rettere sagt at helsa skal forandre seg til det bedre.

Mineraler er på en måte viktigere enn vitaminer.  Hvorfor kan vi si det? Les første del av Del 2.3. Det vi spiser og vår helse igjen, så forstår du hvorfor.  Vi skrev blant annet at: 

«Det er tilfelle, fordi mineralene er maten til plantene, de bruker mineraler for å produsere vitaminer, slik at vi mennesker kan bruke vitaminene (fra plantene) til å bygge opp en sterk kropp og et sterkt immunforsvar.»   

Mineraler – mer enn kroppens byggesteiner – Helsemagasinet …

Ja, kroppen produserer det meste selv – også vitaminer – hvis mineralstatusen er i balanse.  Hvis mineralstatusen er i ubalanse og man i tillegg har for høye nivåer av tungmetaller, forandrer pH seg,  den eksakte og skjøre strømbalansen forandrer seg – og et eller annet symptom på sykdom viser seg.   Husk; kroppen vår er som en slags fabrikk;  det er først når den har alle delene, at fabrikken både kan produsere, resirkulere eller destruere det den inntar. Får ikke cellene våre alle delene, blir smerter en indikasjon på at strømmen er feil i cellene.  Om mikrostrømmen i kroppen flyter lett, da vil  smerter reduseres betraktelig og forsvinne helt.  Smerter er, som vi selv har erfart,  er et elektrisk problem i kroppens celler.15482591 s (Bildet er hentet fra Uno Vita som er virkelig gode på dette.) 

Husk også ordet frie radikaler, som vi snakket oss varme på tidligere i bloggen. Dette er et underskudd på elektroner, som igjen påvirker stømbalansen i kroppens celler (cellestoffskiftet).  Antioksidanter derimot, som for eksempel c-vitamin, har elektroner å gi fra seg og styrker dermed strømforsyningen i kroppens celler.  Følgende video har vi vist tre ganger i bloggen;  denne gangen tror vi at den blir lettere å forstå når du tenker på at all sykdom egentlig handler om at strømfrekvensene i kroppen vår blir påvirket blant annet av mineralstatusen.  Kikk på den igjen;

Jorden = verdens beste antioksidant

Når mineralbalansen blir for  ubalansert, klarer ikke kroppens eget ‘softwaresystem‘ å  kvitte seg med alt av tungmetaller og syreslagg i blodet som egentlig naturlig skal  bli skylt ut av kroppen. Det blir bare passivt lagret, gjerne bundet i fett på overvektige mennesker og i eller rundt organer på undervektige.  Det farlige er blant annet at tungmetaller legger seg der hvor livsviktige mineraler egentlig skal være plassert i cellene! 

SYNERGI!

Mange mineraler og vitaminer virker synergisk opp mot hverandre, de virker i kombinasjon med et annet vitamin på en helt annen måte enn å bare ta det alene og tro at man får effekt.  Enkelte mineraler er avhengig av å ‘holde følge med hverandre‘ for å si det sånn. For eksempel virker Magnesium synergisk sammen med kalsium i riktig forholdsmengde, B3 og B6 bør alltid tas sammen med et B-kompleks og zink virker synergisk sammen med mangan. Selen virker synergisk sammen med jod, siden de samarbeider opp mot hverandre.    Blir det for lite at et spesielt mineral, klarer ikke det mineralet det samarbeider med heller å komme inn i tilstrekkelig grad.  Slike detaljer er viktig å vite om før man kjøper en mengde med helskost!  

På den annen side kan enkelte grunnstoff, spesielt tungmetaller, påvirke andre mineraler og ta over plassen til et mineral / legge seg der et mineral egentlig skal være.  Anita og jeg er for eksempel vært lav på kisel, det har sammenheng med at  inntaket av aluminium har vært alt for høyt.  Aluminium fortrenger nemlig kisel (silicon på engelsk.)  Ser man på norske matvaner, forstår man fort at hele norges befolkning er tom for kisel, noe flere mikrostrøms-terapeuter har fortalt oss.   Trenger vi si mer enn ordene; sjokolade i aluminiumspapir, øl på aluboks og kylling i alufolie?

Det samme skjer med jod i forhold til grunnstoffet brom.  Brom fortrenger jod.  Lenger ned på siden forklares det hva brom er.  Dette visste vi ikke før nå siste halve året, og vi har derfor gjort mye med vanene våre, slik at denne balansen mellom ‘sunne‘ mineraler og ‘farlige‘ tungmetaller,  skal være balansert og harmonisk.  Vi kan gjøre mye, og det vi ikke kan gjøre noe med, det må vi bare akseptere.  Vi kan for eksempel unngå matvarer med mye aluminium; vanskeligere er det å unngå et bilsete eller en sofa behandlet med brom (bromerte flammehemmere).  

For oss har også posttraumatisk stress utløst eller generert stresshormoner. Når ikke hormonene blir produsert i riktig mengde på grunn av ujevn mineralbalanse er det også en utfordring  å komme i mål med traumer.  Har du traumer, les gjerne oppdateringen i Del 5.5 Posttraumatisk stress / traumer!  Ta disse to kapitlene alvorlig!  


 

JODSporstoff – Wikipedia

Denne bloggen kan ikke romme all verdens informasjon.  Men vi skal ta for oss et grunnstoff – jod!  Svært mange har alt for lave verdier av jodI tidligere tider ble jodbehandling sett på som viktig og vanlig i konvensjonell behandling. Man kunne behandle med jod for mange forskjellige sykdomstilstander, for eksempel kreft. Vel og merke i store doser på 50-100 mg i døgndose. 

Jod er det viktigste spormineralet, magnesium er det viktigste mineralet.

Magnesium er som en dyktig arbeidsleder: Arbeidslederen støtter og oppmuntrer alle de andre arbeiderne til å jobbe effektivt. Han roser og bidrar til å holde alle travelt opptatt. Jod gjør det samme.  Når man tilfører jod, er det som om et viktig verktøy i verktøykassa begynner å jobbe. Jod setter i gang andre prosesser som krever andre ‘verktøy’ / bruker andre mineraler og sporstoffer. Derfor synker minerallageret en periode når jod kommer på plass i riktig mengde.  

For ca et halvt år siden var den en artikkel på nyhetene om at unge jenter hadde katastrofalt lave verdier på jod. 

Alvorlig jodmangel blant unge, norske kvinner: – Urovekkende – TV2

Er dette fulgt opp?  Tvilsomt, og i så fall anbefaler fastlegen kun en mikroskopisk lav dose jod, så lav at det ikke har noe som helst effekt!  Hva med guttene da, hva med voksne folk eller de eldre?  Både i England og USA har de tatt tilsvarende målinger og også funnet tilsvarende kritisk lave nivåer.  Er man i jodmangel er det mange ernærings-veiledere og ortomolekylære behandlere som anbefaler jodinntak på over 65mg   i døgndose en periode, til jodlageret er fylt opp. Dette kan ta mange måneder, for enkelte opp til år.  I skrivende stund er jeg selv oppe i en døgndose på ca. 100mg jod.  Men pass opp, dette kommer vi tilbake til snart i bloggen.  Det er ting du bør vite rundt dette!


Legen sier at det er normalt å ha vondt i bryst og såre eggstokker når kvinner har mens. De sier det er hormonelt.

Dette mener vi er totalt villedende!  Derimot er nivået av jod  kritisk lavt – derfor har kvinner vondt i halsen (skjoldbruskkjertelen), bryster og eggstokker!

Etter at Anita leste boka ‘Jodkrisen‘ (‘Iodine crisis‘), forsto hun at dette er helt enkelt et symptom på alt for lave verdier av jod i kroppen til stort sett alle norske kvinner. (Forøvrig den beste og viktigste boka hun har lest ifølge henne – hun har lest den tre ganger.) Dessverre finnes den foreløpig ikke på norsk.  Hun leste der at kvinner ofte etter mye smerter i brystene får små harde klumper. Så blir man varm og får en slags betennelsesfølelse. Da går de fleste til legen og får pencilin uten at det løser noe som helst.  Saken er at det er for mye brom i brystene og eggstokkene som har tatt plassen til jod. Et friskt jentebarn som vokser opp i dag, opplever i en alder av 17 år å bli slapp, tåkete i hodet og begynner å føle seg frysete og kald.  Hvis du har en datter på den alderen, kjenner du igjen symptomene?  Grunnen er at når unge jenter utvikler bryster og eggstokker, trenger de mer jod som skal være med å gjøre kroppen klar til å få barn. Prosessen med å danne et barn inne i magen er som en stor fabrikk som skal produsere, i dette tilfelle et barn! Der er jod en av de viktigste delene som trengs på samlebåndet for å bygge et nytt menneske. Er det ikke nok jod i brystene og eggstokkene på det tidspunktet, stjeler de jod fra skjoldbruskkjertelen!

– Bekymringsfullt at åtte av ti gravide har for lite av dette mineralet …

Fare for urovekkende lavt jodinntak blant gravide og unge kvinner …

Da klarer den til gjengjeld ikke å produsere andre typer hormoner i riktig mengde.  Ringen er sluttet!  Hadde legen jobbet med dette overfor unge kvinner, hadde vi heller ikke sett det alvorlige forfallet som skjer med unge kvinner akkurat nå.  Legen forteller da gjerne at dette er normalt.  Hm…..

 

 

Det at mange kvinner har det slik, betyr det at dette skal være normalt?  Er det ikke heller et tegn på en underliggende årsak som legen kanskje ikke har satt seg inn i hva er?  

Årsaken til disse problemene ligger i at når nivået av brom er så høyt, fortrenger det den lille tilførselen av jod, som kunne ha forhindret dette.  (Brom leser du om lenger ned på siden.)


Noe som er viktig i den sammengheng, er dette;  Opptaket av jod inn til cellene er avhengig av pH balansen. Det avhenger av basemineraler og tilførselen av antioksidanter  (tilgang på elektroner, for eksempel fra rent ionisert vann,  C-vitaminer, jordingslaken, et rolig sinn uten for mye stress, og sunn livsstil forøvrig.)  Hvis kroppsvæskene våre er for sure, vil opptaket av jod inn til cellene bli dårligere og da er det ikke bare å innta jod i større mengder.  Da vil jodnivået i blodet bli for høyt.  Derfor er det viktig å finne ut om cellene våre tar opp dette mineralet.  Den enkleste måten er å kontakte et behandlingssenter som kan utføre en mineralanalyse og finne ut hvor godt opptak du har.  Skal du ta store doser av dette, gjør det i samarbeid med terapeuten og start opp langsomt.  Er pH for lav, bør man ha fokus på hva det er som gjør den lav,  fordi det er en årsak til at mineralbalansen er blitt ustabil eller er utenfor referanseverdiene. Da snakker vi igjen om hva slags livsstil man har, Tormod Holt skriver mye om dette i boka ‘Powered by natureHelsemagasinet skriver også artikler om dette, ganske så ofte:

Hypotyreose type 2 – et økende problem? – Helsemagasinet vitenskap …


Lenger opp på siden nevner vi 65mg jod.  Hvor mye er  egentlig 65mg jod?  I Norge selges for eksempel dette produktet som myndighetene mener dekker jodbehovet vårt – Kelpasan – et glass med 200 tabletter. 

Dagsdosen norske myndigheter anbefaler, er tydeligvis satt  til 200mikrogram /0,2 mg siden pakningsvedlegget anbefaler 200mikrogram.  Her ser vi at hver tablett inneholder 50 mikrogram jod.  50 mikrogram ganger 200 tabletter = 10.000 mikrogram / 10mg.    Her er det tydeligvis noe rart;  Jeg tar etter anbefaling nærmere 100 mg jod hver dag nå en periode (sammen med andre kosttilskudd), som tilsvarer 10 fulle glass med kelpasan?  Det er flere tusen ganger høyere dose enn det skolemedisinen i Norge anbefaler!   Jeg vet ikke, men så lenge jodnivået i kroppen min kommer i balanse igjen og vi begge blir mer og mer symptomfrie, så tror jeg at vi velger dette alternativet.  Selvfølgelig i samarbeid med en terapeut som kan holde øye med mineralverdiene.  Ikke rart mange er så oppgitt når de ikke får noe effekt av norske doseringer på legemidler eller helsekost!  

Vi inntar  begge to daglig en stor mengde jod (Anita er oppe i ca. 50mg daglig) i ca. 5 dager, så 2 dagers pause og samme rutine igjen.  Får vi avgiftningsproblemer, stopper vi opp i ca. to dager.  Vi vil skrive mer om denne avgiftnings- problematikken i Del 6.3.  Hvordan avgifter man?)

Kelp er dessverre så svakt at det kun egner seg som vedlikeholdsdose, ikke terapeutisk dose.  Tar man for mye av det, blir man dårlig av alle fyllstoffene i dette produktet, ikke jod i seg selv – vit det!   Kroppen er flink til å lagre jod, det legger seg spesielt i skjoldbrusk- kjertelen. Sjømat er bra, spesielt skalldyr inneholder en del jod. 


Det er flere vanskelige tilstander som løser seg ved å øke jodnivået i kroppen;
hormonelle tilstander blandt kvinner – komplikasjoner ved overgangsalder – såre pupper og eggstokker, smerter i testiklene til gutter og menn, ubehag fra skjoldbruskkjertelen til begge kjønn, for høyt eller for lavt stoffskifte,  fibromyalgi og ME med mye verking i kroppen.  Sensibilitet mot strøm blir redusert, brystkreft forsvinner, prostatakreft forsvinner, ect.  Lista er veldig veldig Veldig lang.  Her har vi begge to mye å gå på, noe du har også kanskje har.  Kontakt en behandler som har oligoscan og sjekk dine verdier.  Legens verdier på jod kan du kaste rett i søppelbøtta – de er verdiløse. 

Her er kontaktinformasjon på noen som har disse måleapparatene:

 

Ikke glem å sjekke OPPDATERINGER!  På gjensyn!

Tilbake til          INNHOLDSFORTEGNELSE

    Anita og Johnny