Sukker?

(Oppdatert  15.04.2018  –   oppdater siden før du begynner å lese!)

Hvitt Sukker, uff, det har jeg funnet alt for mye av gjennom årenes løp. En Norsk deilig melkesjokolade f.eks. inneholder ofte rundt 50% såkalt ‘sukkerarter’. Eller en ‘frasende sunn‘ frokost-blanding, jeg fant en i butikken som inneholdt nærmere 30% sukker! Jeg snakker om vanlig hvitt sukker fra sukkerrør, egentlig sammensatt av to forskjellige molekyler; glukose og fruktose.
(Følgende setning er limt inn fra Wikipedia, bare trykk på ord uthevet i lilla, så kan du lese mer om disse ordene);

«Alle karbohydrater, unntatt kostfiber (cellulose), blir omdannet til glukose i kroppen. Menneskekroppen kan kun ta opp monosakkarider (glukose, fruktose eller galaktose). Denne prosessen begynner allerede i munnen og fortsetter i tynntarmen. Når karbohydratene er brutt ned går de med blodet til leveren og omdannes der til glukose. Derfra går glukosen ut i blodbanen, og føres rundt til alle cellene ved hjelp av hormonet insulin.   

Blodsukker er et begrep som brukes om blodets innhold av glukose (druesukker), blodsukkernivå. Vanligvis er andelen av sukker i blodet forholdsvis konstant, men stiger i en periode etter inntak av mat. Når blodsukkernivået synker, føler man sult.  Personer som har sykdommen diabetes har et unormalt høyt blodsukkernivå. Dette skyldes at de har for lite av hormonet insulin som er viktig for blodsukkerregulering. Når en diabetiker har lavt blodsukker, oppstår såkalt føling. Det innebærer sterk sultfølelse og gir også skjelvinger. Ved inntak av mat vil blodsukkeret igjen stige. Hvis blodsukkeret er alt for høyt, kan det dannes syre i kroppen«………….. (interessant med de tre siste ordene i denne setningen?)

Dette er ganske så avanserte ting for vanlige folk som meg og deg, men sånn som vi har forstått det, så er glukose en energi-kilde som omdannes av cellene i kroppen og blir også sammen med fett omgjort til ATP, det vil si cellenes brennstoff.  Fruktose derimot blir nesten bare brutt ned av leveren. For mye glukose gir insulinsjokk, og gjør leveren overbelastet. Dette stemte forbløffende med det jeg fikk målt i Mora Super apparatet hos lillesand Naturterapi. (Bioresonans!) 

Så når man drikker mye sukkerholdig drikker som  f.eks.  juice, hoper det seg opp fruktose i leveren.  En kartong med juice inneholder f.eks ca 9,5 – 12 % sukker! Denne opphopningen i leveren kalles tsunami-effekten fordi det blir ofte for mye for leveren og den begynner å omskape sukkeret til fett. Når sukkeret blir omskapt til fett øker risikoen for å få fettlever, diabetes og hjertesykdom.  Ta en kikk selv;

Matvaretabellens logo

matvaretabellen.no/appelsinjuice

Spørsmål; Hvis du lager en smothie av appelsiner, eller hvis du drikker et stort glass appelsinjuice, er det verre enn å spise  en appelsin?appelsinjuice

Svar:  Hvor mange appelsiner spiser du hvis du skreller en appelsin? En appelsin! Hvor mange appelsiner trenger du til en smothie eller et glass ferdig juice? Kanskje tre!? Forstår da hvorfor ordet tsunamieffekten er blitt brukt? Det gjør du sikkert, for i stedet for å spise og tygge en appelsin som gjerne tar noen minutter, så drikker enkelte et glass eller to med juice som om det var vann, og leveren får nærmest sjokk på grunn av fruktosen i juicen!  Fiber i frukt gjør at sukkeret slipper saktere inn i blodet, man får ikke den tsunami-effekten som er så farlig. Så om du sluker i deg sukkeret fra appelsinsmothien eller noen spisesjeer med hvitt sukker, så er poenget at det er ytterst skadelig fordi kroppens stoffskifte / metabolismesystem får sjokk, spesielt når summen av alt sukkeret vi spiser i løpet av et år bare øker og øker.   Før trodde jeg at å drikke masse appelsinjuice og eplejuice eller masse rosiner på frokostblandinga var sunt, nå veit jeg heldigvis bedre. 

«Før trodde jeg at å drikke masse appelsinjuice og eplejuice eller masse rosiner på frokostblandinga var sunt, nå veit jeg heldigvis bedre.» 

Det som kroppen ikke omdanner fra sukker til energi, det omdanner den til fettsyrer og lagrer det i kroppen. Leveren blir da etter hver så overarbeidet at du kanskje utvikler leversykdom / diabetes2 .   Noe som også er viktig å vite er at man blir ikke mett av sukker selv om man generelt sett blir mett av karbohydrater, sukker er jo karbohydrater eller energi som kroppen skal ha.  Men når man ikke føler metthetsfølelse av sukker, så spiser og drikker man gjerne mye mye mer før man føler metthet. Og alt lagres som fett enten rundt magen og på kroppen, eller enda farligere, på tynne mennesker lagres det rundt de indre organene! Så man kan se sunn og slank ut, men innvendig er man en katastrofe og spørsmålet er ikke HVIS – men NÅR kollapsen kommer.  

Mange hormoner balanserer seg etter insulinnivået.   Mens arvelige faktorer tillater deg å bli insulinresistent, bestemmer miljøet ditt om du blir det, slik Fedon Lindberg sier det. Derfor er det viktig å prøve å holde et stabilt og riktig blodsukker. Hvis ikke, får man kanskje insulinresistens, som ikke er noe særlig gøy.

 Insulin – Wikipedia

Insulin – vårt viktigste lagringshormon – Helsemagasinet vitenskap og …

 Insulinresistens – hva er det? – Fedon.no

Har man fokus på syre-base balansen er det lettere å holde blodsukkeret stabilt.  For høyt blodsukker over tid gjør folk overvektige og forsurer kroppen.  For mye sukker gjør at lever og nyrer blir overarbeidet og ikke fungerer ordentlig. For høyt blodsukker lagrer giftstoffer i leveren som igjen resulterer i dårlig leverfunksjon. Kutt ut raske karbohydrater og få leveren igang igjen, da vil omsettingen av næringsstoffer komme ordentlig i gang igjen og vekten vil gå ned.Bilderesultat for leversykdom

Referansegrensene til legene fanger vanligvis ikke opp at leveren er i ferd med å kollapse av ‘for hardt arbeid‘.  Legen sier da heller at du har fått pre-diabetes, et forstadie for diabetes og at du derfor trenger medisiner for dette.  Nå vet du heldigvis bedre!    Mange blir så forgiftet at de blir insulinresistente, det vil si at leveren ikke nyttiggjør seg det insulinet som blir produsert i bukspyttkjertelen.  

Hvetemel er enda mer potent enn sukker når det gjelder blodsukkerstigning mens litt fløte i kaffen er med på å stabilisere blodsukkeret,  visste du det?  Kjemikalier øker også blodsukkernivået på samme måte som mye sukker. Nå kan man kan få kjøpt enkelt utstyr, en app til telefonen din som leser av blodsukkeret.  Og en slags klokkelignende sak som leser av blodsukkeret ditt.  

Ble kvitt type 2-diabetes – Helsemagasinet vitenskap og fornuft


Vi kan også i samme stund legge til at de fleste forskjellige fysiske lidelser og over- og undervekt, i tillegg psykiske lidelser som ADHD og Bipolar,  ofte har en fellesnevner; det er for mye mykotoksiner i blodet.  Kikk  gjerne på hva dette er på denne siden:

 mykotoksiner – Store medisinske leksikon

Bilderesultat for mykotoksiner

Dette skaper feil kjemi i blodet vårt, denne muggsoppen trenger inn i og overbelaster og forgifter leveren, binyrene og bukspyttkjertelen, og forårsaker at forbrenningen av sukker hemmes.  Boka pH mirakelet sier om dette; ‘er du sur i kroppen på grunn av for mye karbohydrater, så hold deg unna til og med frukt i fasteperioden fordi det er ofte mye sukker i det.  Mykotoksinene i kroppen skiller ikke mellom sunt og usunt sukker. De livnærer seg av det de får og forsurer blodet ditt ytterligere.’ Når det blir for mye sukker i blodet, får mugg og gjærsopp enda mer tilgang til mat.  Avfallsstoffene etter slike mykotoksiner er syre, det blir mer syre/lav pH i blodet, det igjen gir lavere konsentrasjon av oksygen som igjen gjør at cellenes stoffskifte stopper opp.  Det er ikke bare i blodet vårt dette skjer, men også i det ekstracellulære vannet som omgir cellene i kroppen vår.  Dermed oppstår det en såkalt acidose eller lav pH.  

Vi er klar over at menneskekroppen har en unik evne til å opprettholde pH-verdien, både intra- og ekstracellulært og i blodet (homeostasen), 

sml.snl.no/ekstracellulærvæske

 intercellulær – Store medisinske leksikon

men for ordens skyld – og fordi det finnes så mange meninger om kroppens pH-verdi, viser vi til følgende kildemateriale:   Bilderesultat for menneskets fysiologi

«Menneskets fysiologi» av Olav Sand, Øystein V. Sjaastad, Egil Haug – side 512 til 515.  Her kan man lese nyttig informasjon fra medisinstudiet om kroppens pH. 

På grunn av sukker blir kroppsvæskene for sure og mikroorganismene trives og får utvikle seg.  Laktose og gluten forhindrer kroppen i å fungere normalt, og fremmer betennelser og allergier, mens sukker og stivelse gjør at skadelig muggsopp og bakterier trives, dette gjør oss syke på sikt. Alt flyter rundt i blodet vårt og væsken rundt cellene og påvirker vår helsetilstand.  Og når slike mikroorganismer i blodet vårt dør, urinerer du ikke disse ut på en enkel og grei måte, neida, de lagres i blodet og cellene dine som forgiftninger!  Dette kan være en svært viktig årsak til sykdom, altså at det blir ubalanse i forholdet mellom gode og dårlige mikroorganismer i blodet vårt. Dette kan være forløperen til mange krefttilfeller, så vår vestlige livsstil tillater oss egentlig ikke å være friske.  

Når det blir for mye sukker i blodet, får mugg og gjærsopp enda mer tilgang til mat.’


Man skal jo kose seg også’, får man jo ofte høre!   Dette uttrykket har industrien skapt, de bruker det ofte i reklamen sin, ‘du fortjener det jo!  Folk koser seg gjerne litt for mye og overspiser egentlig på grunn av både mangler i kroppen og også inngrodde vaner. Slik at kroppen hele tiden ‘hvisker‘ oss i øret at «du må dytte i deg litt mer næring….. vær så snill….. men siden du er så vant til å gi deg selv sukker, så er det en veldig god ide å heller starte med litt smagodt eller en Cola!»   Her ser du et bilde av meg, den gang jeg var overvektig og syk.  (Håper du som leser har litt humor……..)

Bilderesultat for overspise

Når man spiser riktig blir kroppen og dermed også tarmene mer balansert med riktig tarmflora, da blir næringsopptaket bedre inn til cellene. Det som skjer da er at vi mister litt av lysten til å overspise, kroppen sier mer fra selv når man er mett. Dette er veldig rart, både Anita og jeg har opplevd å miste den litt frustrerende følelsen av alltid å ha lyst på litt mer mat eller snop, altså sukker-hungeren forsvinner.  Det samme gjelder alkohol, vi drikker aldri for mye – slik vi gjorde før – kroppen sier fra etter et glass eller to!  

Spiser man raske karbohydrater blir man fort sulten igjen fordi kroppen vil egentlig ikke ha det og man får unødvendig rask blodsukkerstigning. Kroppen bare lagrer det som fettceller. Spiser man lavkarbo-kosthold går det timesvis før man føler sultfølelse, dvs. mye mer sunt fett og litt mer ‘riktige’ proteiner. Dette er jo også noe vi har eksperimentert med hjemme, og resultatet er entydig; aldri mer raske karbohydrater for vår del.  Mange naturterapeuter  mener at blodsukker-svingninger, intoleranse overfor melk og gluten og andre ting og ubalanse i vitamin- og mineralstatus er viktige faktorer rundt helsespørsmål.  Hold blodsukkeret jevnt ved å gå over til lavkarbodiett.     Kikk på disse to interessante nettsidene:

 Vanlige feil ved kostomlegging – Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Høyt blodsukker (hyperglykemi) – Diabetesforbundet

eller se filmen om   Blodsukker – Filmpraksis

Webforedrag om:  Webinar om blodsukkerets avgjørende betydning – Altshop


Sukker i alle former skaper forgiftninger, selv om matindustrien skjuler sukkeret og ikke minst aspartam bak forskjellige navn, så utspekulert de bare klarer.  I boka til Tormod Holt vil du finne mye om dette.   Hvorfor tror du matindustrien gjør dette?  Var det et dumt spørsmål?    

https://www.beritnordstrand.no/hva-kan-kunstig-sott-gjore-i-kroppen/

Industrien tar blindtester på det meste av mat i forhold til sukker, de leier inn vanlige folk som deg og meg som skal avgjøre hvor mye eller lite sukker det skal være i en matvare. Hva er kriteriet – er det sunnhet? – nei det er kun på hva som smaker best, fordi det er det som selger mest.

bilde av mangobilde av mango 2Det er tilsatt sukker i nesten alt som er nå. Går du i en matbutikk, er ca svimlende 75% av alt du kjøper, tilsatt sukker.  Enkelte Ketsjup typer inneholder 22% sukker!  Er det egentlig noen som ønsker seg ketsjup som inneholder nesten 1/4 sukker? Det er ca 20 tesjeer sukker i en liten flaske ingefærøl, wow!!! Eller en pakke med sunn tørket frukt fra Mango, bare 79% karbohydrater! ‘Her er det bare å løpe og kjøpe’!  Men de kaller det gjerne fruktose, det kommer fra frukt, og da er det jo liksom sunt.


Alt for mange snakker kun om kalorier (spesielt ungdommer), de snakker ikke om sukker, e-stoffer, prosessert mat (overbehandlet mat), osv.  Få snakker ei heller om næringen i det vi spiser, det er kaloriene som teller mest!  Skal vi snart våkne opp litt?  Og når det lages tv-programmer om helse, er gjerne slanking det som er tema. Her er det åpenbart noe som skurrer fordi man har ikke nødvendigvis sunn og god helse bare fordi man er slank. Slanking er åpenbart også blitt ‘butikk‘, hvor ordet ‘slank’ teller mer enn ordet ‘frisk. Det å gå opp eller ned i vekt blir gjerne resultatet av å leve sunnere. Men tenker man utelukkende på slanking, vil man bare gå opp igjen etter en stund, for da tar man bare tak i enkeltkomponenter, man ser ikke hele bildet – alle faktorene som er nødt for å ligge i bunn.

Graziella

På menyen i Norge er jo også poteter en selvfølge som inneholder mye stivelse, og stivelse, ja det omdannes som nevnt til Glukose i kroppen, og glukose er sukker.  Om du har koteletter eller en biff til middag, så kutt ut potetene og kjør heller på med dampkokte / lettkokte grønnsaker til kjøttet, da sparer du kroppen og metabolismen for mye ekstra arbeid!  På den annen side er det blitt nærmest slik at poteter og gulrøtter er bannlyst i enkelte helsemiljøer.  Da tenker de ikke på at våre foreldre og forfedre spiste dette til den store gullmedaljen!  Og de var friske!  Friske mennesker med et sunt kosthold bør ha litt karbohydrater i kosten.  Så ikke gå i den fella mange gjør å bli helt ‘nazi’ den ene eller andre veien med å kutte helt ut enkelte byggesteiner kroppen trenger.  Og tilsett gjerne ingredienser som gir mye smak av sødme og friskhet som f.eks. ananas, chilli, hvitløk, ingefær, rødløk, sitron, mynte, gurkemeie….. osv. 

«Sykdom er egentlig bare symptomer på alt vi skriver om her. Veldig mye av våre helseproblemer starter altså med alt for mye sukker eller raske karbohydrater – og opphører når vi forandrer vanene våre.»  

Se disse to filmene, den første er tekstet til Norsk;

Ei sukkeravhengig verd’, på NRK TV  Spill av

 

 

Fed Up 2014 – Varighet: 1:35:44. David Buckner sett 311 615 ganger

 

 

Dette er to av svært mange dokumentarer om sukker og også aspartam, som avslører dette bedraget som sukkerindustrien står bak. Bryr du deg om du selv og barna dine er friske om 5 år, så se disse, vær så snill!!!  En annen like alvorlig ting er selvfølgelig hvor avhengighets-skapende dette er, spesielt for barna våre som gjerne klikker i vinkel hvis de ikke får sukkertøy når de er i butikken med mamma.  Mamma gir selvfølgelig etter for å slippe mer masing, så er ringen sluttet som det heter.  Men denne problemstillingen får vi ta i et annet forum.

 la din mat være din medisin og la din medisin være din mat‘, som en klok mann sa for et par tusen år siden.  

Bilderesultat for bedre uten brød

Rundt dette vi skriver om her var det en venn av oss som anbefalte oss å lese boka: ‘Bedre uten brød, skrevet av Wolfgang lutz.  Den skal visstnok omhandle viktige ting som har med blodsukkeret, insulinnivået i blodet og produksjonen av hormoner å gjøre.  Vi har ikke lest den selv, men i følge ham – svært interessant!


 Jeg begynner å bli sulten nå, så vi tar en liten pause på noen minutter.  Her i Norge har det vært frem til nå (og kanskje fortsatt er) at matvarer som er et sunnere alternativ, av og til merkes med et grønt nøkkelhull, det er så fint, for da kan vi trygt kjøpe det som er merket med dette innovative merket.  Dessuten, den nye Colaen, den er grønn, dvs økologisk, tror jeg…… ja! 🙂 Nå er det ikke lenger 17???? sukkerbiter i den, nå er det bare 14???? fordi de har tilsatt en dråpe stevia, og stevia, det er sunt det!!!!  God appetitt!   Ja, det var nå en spøk, men reflekterte mennesker forstår at det holder ikke å se etter grønne nøkkelhull eller kjøpe varer med en grønn etikett for å holde seg friske.

153cola life

Her får du en liten oppsummering i tankekartet om næring og sukker.  Se om du kjenner igjen noe av det vi har vært igjennom.  

05

Nå skal vi inn på et tema som har vært debattert i aviser, ukeblader og i sosiale lag i årevis.  Hva kan det være?  fett

«Mega fett, assa!!!  Det gleder vi oss til!»

 

 

Ikke glem å sjekke OPPDATERINGER!

 Tilbake til          INNHOLDSFORTEGNELSE

 

  På gjensyn!   Anita og Johnny