Bilderesultat for Healthy intestine, clear head

 (Oppdatert 12.04.2018  –     oppdater siden før du begynner å lese!) 

Frem til nå har vi skrevet mye om 5 grunnleggende elementer som Tormod Holt skriver mye om: luft – vann – sollys – ernæring – jordkontakt og også litt om kjemi.  I tillegg til dette er det noe som er minst like viktig. Merk deg følgende;

bilde av sunn tarmAnita leste boka ‘Sunn tarm, klart hodenå nylig i januar 2017 og sa etterpå; «Johnny, det er denne boka jeg burde ha begynt å lese etter boka til Tormod og også  boka pH-miraklet fordi nesten all sykdom starter i magen og tarmen«. Ja, Anita er glad i å lese bøker og å gruble seg frem til ting, takk og lov!  Uten hennes brennende iver etter å finne sannheten rundt disse tingene hadde det aldri blitt noen blogg.  Det eneste jeg egentlig gjør, er å skrive ned alt Anita finner ut.  Det om det. 


Immunsystemet fungerer vanligvis normalt hvis det ikke finnes mangler eller forgiftninger som påvirker magen og tarmen.  Hvis vi har en velfungerende mage og tarm hadde vi ikke blitt så sterkt rammet av ytre påvirkninger, f.eks. av folk med forkjølelser som hoster og kanskje smitter, av noe vi har spist som er fordervet, av forurenset vann, av stress og mentale påkjenninger, av elektromagnetiske felt og stråling fra nettet og fra wifi (mer om dette i Del 4).    

I tarmene finnes milliarder av mikroorganismer som blant annet bidrar til å holde immunforsvaret sterkt.  Mikroorganismene i tarmene lever i symbiose sammen med atter milliarder av mikroorganismer som finnes i eller på kroppen vår.  De samarbeider og heier på hverandre!

I følge flere kilder jeg har lest er det nesten 10 ganger flere av disse forunderlige små skapningene enn det er celler i kroppen, og de er i størrelse ufattelig mye mindre enn ei vanlig celle.  kikk på disse sidene om du vil:

Mikrobiom – Wikipedia, den frie encyklopædi

Bakterienes betydning i kroppen – Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Kan tarmfloraen styre matinntaket ditt? – Helsemagasinet vitenskap og …


En laborant som forsker på magebakterier gav meg et enkelt bilde for at jeg lettere skulle forstå.  Han fortalte meg at mange av de bakteriene vi har i magen er konstruert slik at de har innebygde små ‘støpeformer‘.  (Se illustrasjon)  I disse ‘støpeformene‘ kan de produsere både proteiner, aminosyrer og enzymer osv og sende videre ut til alle cellene i kroppen.  Har vi ikke nok gode mage- og tarmbakterier, får kroppen heller ikke nok byggesteiner.  Når han fortalte meg  dette, gikk det opp for meg hvor viktig mage og tarm er og hvorfor det skrives bøker om at sykdom starter i tarmen.  Han fortalte også at e-stoffer ødelegger disse ‘støpeformene‘ og gjør at de lekker!

Har du hatt influensa og i verste fall har tatt imot antibiotika, så bør det første du gjør når du har kommet deg litt igjen, å kjøpe probiotika, prebiotika og også bruke mye fermentert mat og eplecidereddik.  

Mikroorganismene finnes i den ekstracellulære væsken, i blodet, på huden, egentlig over alt, og er en viktig del av oss, men veier bare et kilo eller to totalt.  De utgjør på en måte et eget organ med tallrike varianter av DNA.   Anita og jeg har fått en forståelse om at en rekke sykdommer starter med feil balanse i bakteriestammene  i mage og tarm.

ny forskning på samspillet mellom tarmbakterier og sykdommer

Folk i enkelte verdensdeler – som vi i Norge gjerne oppfatter som litt ‘skitne‘ – lever gjerne et enklere og mer ‘primitivt’ liv,  de spiser ren, naturlig mat og har en langt bedre tarmflora enn oss.  De har blant annet flere gode tarmbakterier enn oss. Spiser og drikker vi helt feil, klarer ikke bakteriestammene i mage og tarm å fungere optimalt, siden bare de mest robuste bakteriene overlever i et utsatt  og dårlig mage- og tarmmiljø.

Candida albicans er et eksempel, denne ‘hvitsoppen‘ skal være i magen vår (den er en såkalt vennlig mikroorganisme), men på grunn av blant annet for mye sukker, blir det så mye av den at mikrofloraen kommer i ubalanse.  Hva skjer da?  Jo, nærings-opptaket blir dårligere når balansen i tarmene våre blir endret, og man kan utvikle allergier og sykdom.  Kikk på denne siden:

HJELP, jeg har Candida! (…og det har du også) – Helhetshelse

Jeg fikk selv påvist for høye nivåer av Candida hos homøopat og mikrostrøms-terapeut.  Det var først etter at tarmfloraen var kommet i balanse igjen etter tilskudd av probiotika (‘snille’ tarmbakterier) at magen min begynte å fungere igjen og store helseforandringer gradvis gjorde oss friskere.  Noen måneder senere kjøpte vi oss også en vannioniserer.

«Sykdom starter ofte med overbelastning eller feilernæring i mage og fordøyelse.»


Når et barn fødes, har de ingen bakteriestammer av gode tarmbakterier. Det får de derimot tilført via mor når de fødes på en naturlig måte og deretter får brystmelk. Når de presses gjennom fødselskanalen får de overført mors bakterier fra avføring og skjeden til huden, og disse bakteriene spres gradvis til babyens mage og tarm.  På den måten bygger de raskt opp et naturlig immunforsvar som de fra tilværelsen i magen til mamma ikke har.  Barn som er tatt med keisersnitt og ikke får morsmelk har et mye dårligere immunforsvar og trenger tilskudd av både probiotika og prebiotika.

Probiotika er små bakterier som man også kan tilføre ved å spise fermentert eller melkesyregjæret mat.  Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode fra en tid hvor vi ikke hadde hermetikk, fryser eller kjøleskap. Under gjæringsprosessen konserveres maten, den brytes delvis ned og blir dermed lettere å fordøye, og slike matvarer og fermenterte drikker tilfører tarmen gode bakterier og organiske syrer. I tillegg dannes det nye næringsstoffer, slik at maten blir mer næringsrik. Fermentert mat er f.eks. syltede agurker, surkål og rødkål, ect.  Prebiotika er derimot mat for disse gode tarmbakteriene og kan f.eks kjøpes som ‘FOS‘ i matbutikken, Kikk på denne lenken så blir du litt klokere: 

– Fermentert mat er gull for helsa – SiDE2

Om du vil starte med en litt kjapp løsning for raske resultater, så kikk på bildet under. 

Bilderesultat for san omega

Probiotika må komme fra en human kilde, ikke syntetisk ifølge boka ‘Sunn tarm, klart hodeav Julia Enders.  Hva du kjøper er ikke opp til oss, men på bildet under er det vi kjøpte over nett fra et norsk laboratorie vi stoler på.  De er rimeligere enn veldig mange andre nettleverandører.

 Probiotika fra San omega 

Vi kjøpte ‘Classic-versjonen‘. Etterpå kunne vi til gjengjeld nesten fly som ‘Supermann‘ i en uke grunnet et turbojettrykk med tarmgass som ville ut.  På en uke var tarmen som ny og  Candidaen for min del kom i balanse igjen!


Anitas råd ut fra de 5 bøkene hun har lest er å starte med boka ‘Powered by nature‘.  Allerede her blir du informert på en enkel måte.  Fortsett så med ‘pH-mirakelet‘ og deretter ‘Sunn tarm, klart hode‘.  Etter å ha lest disse tror vi du vil forstå at for å få bedre helse er du nødt til å få magen din i orden, for det er her de fleste problemene starter!   Det aller første du gjør før du begynner med all verdens helskost og supermat er derfor å starte med å finne ut om du har for mye Candida og  for lite av andre bakteriestammer i magen,  og også eventuelt vitamin- og mineral- ubalanser.  (Se oppdateringen til Del 5.7 om mineralbalbalansen.Husk at C.albicans trives med mye sukker, så legg først om til et sukkerfritt kosthold!

 

Du kan også tenke litt over hvordan du spiser maten din!  Sluker du den eller tar du deg tid til å tygge den, slik at enzymene i spyttet i munnhulen får tid til å elte seg sammen med det du har i munnen?  Dette er viktig, fordi næringsopptaket avhenger blant annet av at spyttet i munnen blander seg godt med det vi spiser.  Og hvem hiver vel ikke i seg store mengder væske rett før, under eller rett etter middagen?  Gjør man det blir magesyren som skal spalte opp den ferdigtygde maten veldig utvannet med det resultat at fordøyelsesprosessen ikke blir så effektiv!  Ta dette alvorlig!

Finn deg så en dyktig  naturterapeut som kan undersøke din tarmstatus.  Noen terapeuter bruker referanseverdier på dette på samme måte som fastlegen din, forskjellen er at naturterapeutens referanseverdier gjerne har mindre slingringsmonn og dermed lettere kan finne ut hva som er galt i kroppen din.  Og du får svar med en gang!   (Vår egen erfaring)  Om du ikke gjør dette fordi det kan virke nytt og ukjent,  så start uansett med å kutte ut sukker og tilføre magen gode bakterier.  Begynn å spise fermentert mat!


Hvordan svekkes de gode tarmbakteriene?  Feil livsstil, giftstoffer fra mat og andre kilder, for mye sukker, e-stoffer og sprøytemidler på frukt og frønt, for lite fermentert mat, overforbruk av syntetiske medikamenter ect. ødelegger tarmfloraen og gir oss hjerte-  og karsykdommer, diabetes, overvekt, oppblåst mage osv.  For mye giftstoffer gir betennelsestilstander i kroppen, noe kroppen selv starter for å kvitte seg med dette.

I tillegg ødelegger gluten fra hvete tarmen ved å legge seg som et tynt lag som ‘lim’ på tarmveggene.  Da blir næringsopptaket etterhvert drastisk redusert.  Gluten  kan  også forårsake ‘lekk tarm‘,  noe som gjør at proteiner og polypeptider kan bevege seg over i blodbanen.  Norske ernærings-myndigheter anbefaler store mengder brød i kostholdet;  andre som driver med naturlig kostholdsveiledning advarer derimot mot kornprodukter (hvete, bygg, rug, spelt).  Det ligger vel litt opp i dagen at når mange som spiser glutenprodukter blir syke samtidig som melmøllen og bakeriene tilbyr gluten-erstatninger, så erkjenner de samtidig dette problemet?  

En homøopat fortalte meg om en annen ting også, noe han mente sjelden kom frem i helseblader;  fytinsyre i korn, nøtter og frø.  Blir det for mye av dette fordi man spiser dette tørt og ubehandlet, så vil magen slite med fordøyelsen, det må derfor bløtlegges over natten.  Det dannes da futase som eliminerer mesteparten av fytinsyren og næringsopptaket blir bedre.  Han nevnte også at vi trenger mye mer økologisk fett som er ekstremt viktig for blant annet leveren, fordøyelsen og hjernen.  (vi skriver om dette i Del 2, kapittel 6)

Hvis du tar probiotika som kosttilskudd og blander det ut i kranvann, kan klor i drikkevannet vårt drepe mange av disse små bakteriene.  Derfor bør du skaffe deg en vannioniserer som gjør mye mer enn bare å rense vannet.  (Se Del 1 og 2 om pH og vann)  Du kan også lese ‘Powered by nature for bedre å forstå hva en vannioniserer egentlig gjør.


bilde av mikrobiomJa, har man ikke nok av alle disse små skapningene i riktig balanse, så ligger ‘døden på lur og venter bare på en sjanse til å kaste seg over oss!’   Så gøy å tenke på, dere! Enkelt fortalt;  for å ha et godt næringsopptak av vitaminer og mineraler trenger fordøyelsessystemet et godt miljø og en god kjemi og optimal surhetsgrad(riktig pH)  for at tarmbakteriene skal trives.  Når du vet at bakteriene i tarmen også produserer forskjellige næringsstoffer, slik som for eksempel B-vitaminer, forstår du hvor viktig det er å ha en fungerende  tarm.

Jeg og Anita opplever  fremgang fordi vi spiser mat med høy næringsverdi og  konsekvent unngår søppelmat!  (men det hender jo at jeg lurer i meg en sjokolade uten at Anita ser det – ikke si det til noen er du snill?)  

https://funksjonellmedisin.no/valnotter-kan-endre-tarmbakterier/


Det jeg og Anita oppfatter som Norges beste helseblad eller magasin som kan gi de faglig sett beste rådene (ut i fra det vi har erfart med oss selv) er ‘Helsemagasinet vitenskap og fornuft.‘   bilde av vof helsemagasinetDer finner du veldig mange gode artikler som har betydd mye for vår egen fremgang. Absolutt terningkast 5!   (Vi hadde gitt det terningkast 6 om det ikke hadde vært så opptatt av evolusjonisme, noe vi mener fjerner litt av essensen i artiklene deres.)  Man kan abonnere på det i papirform og/eller digitalt (nettabonnement).  Jeg har ofte sett det på venterommet til mange legekontor, dette er et magasin med høy kompetanse!  Her er lenken til Helsemagasinet:


Helsemagasinet vitenskap og fornuft: Homepage

Vi har satt oss inn i mange ting selv om det har kostet oss mye og er blitt våre egne ernæringskonsulenter der vi selv har tatt ansvar for hva vi spiser og drikker og hvordan vi lever.   Ei bok vi anbefaler sterkt fordi den liten, lettlest og rimelig er denne;  ‘Du kan bli mye friskere, og det er enklere enn du tror!Bilderesultat for Du kan bli mye friskere, og det er enklere enn du tror av Glenn Ager-Wick og Katharina C.T. Ager.Wick.  Her er lenken til siden: 

Arendal Helseterapi As | Å bli friskere er enklere en du tror!  

Det er en liten bok som på en svært enkel og konsis måte oppsummerer det meste av det vi skriver om i bloggen vår.  Anbefales å kjøpe, prisen er kun 50 kroner.  Det er et kupp spør du oss!

En film vi også syntes du bør se, er filmen MAT, laget av filmselskapet Filmpraksis A/S. Den handler om hvordan alminnelige mennesker – bare ved å forandre litt på vanene rundt kostholdet sitt – også forandrer helsen sin totalt!  Her har du traileren til den og også filmen:Bilderesultat for MAT - Filmpraksis

Filmen MAT? dreier seg om lavkarbo, for mer energi og bedre helse …

MAT – Filmpraksis


Men hva er det som påvirker disse bakteriestammene negativt i størst grad? Er det smågodt, brus eller er det kake – for å stille et litt dumt spørsmål?  En ting som er sikkert er at følgende to ting virker inn på stoffskiftet vårt i større grad enn vi kanskje tenker over:  sukker og fett!  Det skal vi snakke om i de to neste kapitlene og vi starter med sukker.  Det du kan ha i bakhodet hele veien når leser om disse tingene er at; 

  «feil kjemi i mage og tarm gir symptomer  på allergier og sykdom!»

 

Ikke glem å sjekke OPPDATERINGER!     

 Tilbake til          INNHOLDSFORTEGNELSE

 

  På gjensyn!   Anita og Johnny