(Oppdatert 11.08.2017  –   oppdater siden før du begynner å lese!)

136I første episode fikk du en liten innføring i hva dette dreier seg om, i dag skal du få en liten smakebit fra noe av det vi mener er verdt å merke seg i boka til Tormodd Holt.   Vi kan jo starte med noen få tanker fra kapitlet om oksygen.

Vi kan si at om vi slurver med noe av det vi kommer inn på nå, så går det ut over det vi kaller stoffskiftet vårt, altså prosessen med å omdanne maten vi spiser til energi i kroppen, enkelt forklart, du vil forstå dette etter hvert hvis du ikke er god på dette. Et av de 5 elementene boka handler om, er oksygen som vi trenger for å puste. 1Luften vi puster inn inneholder ca 21% oksygen og er ufattelig viktig for at stoffskiftet vårt skal fungere normalt. Vi kan sammenligne stoffskiftet med at bensinen i en bil omdannes til energi eller hestekrefter, eller at lufta som trekkes inn i en vedovn omdanner veden til ild og varme. God trekk/nok oksygen i en vedovn gir godt stoffskifte fra ved til ild og varme. 

Akkurat slik er det i cellene til alle levende organismer også, også du og jeg; hvis du ser for deg at du kikker inn i et mikroskop, så vil du se at hver av de røde blodcellene tar med seg en liten bit hver av det du akkurat har spist inn til hver eneste celle i kroppen din.  Prøv så å forestille deg at hver  røde blodcelle er en lastebil og hvor motoren og drivstoffet i lastebilen er oksygen. Så lenge det er nok oksygen kan lastebilene raskt kjøre inn til hver celle i kroppen, lesse av varene, lesse på alle avfalls stoffene igjen og kjøre dem ut av kroppen igjen gjennom spytt, svette, urin og avføring.

142

Stopper derimot denne prosessen opp fordi lastebilen går tom for drivstoff, hva skjer da? Jo, da får lastebilen verken levert eller hentet varene, stoffskiftet stopper altså opp, og da får vi det legene kaller stoffskiftesykdommer. F.eks. diabetes, ME, overvekt, depresjon, urinsyregikt, hjerte/kar sykdom, leddgikt, kreft, osv. Hvis du tenker deg nøye om noen sekunder, kjenner du da tilfeldigvis noen som har noen av disse tegnene på dårlig stoffskifte?


I dag opplever mange lange dager med mye stress , bekymringer og frustrasjoner. Det gjør at man puster raskere og mer overfladisk, og man får også av den grunn dårligere oksygenopptak inn i cellene. Puster man ikke godt nok fra magen både synker opptaket av oksygen inn og man forhindrer avfallsstoffer, blant annet karbondioksid å komme ut. Det er like viktig å puste ut, å puste inn går jo automatisk.   

Se for deg en som ligger i vannet på ei badestrand med dykkermaske og snorkel.snorkel bilde
Hva skjer om han puster kun korte overfladiske åndedrag? Jo, han rekker ikke å få ut all karbondioksiden før han trekker inn ny luft i snorkelen, ergo så må han puste dypt og også rolig for ikke å bli svimmel. Vi kan kalle det ‘snorkel-effekten’. Dette er velkjent innen fridykking, dette å puste riktig, i verste fall kan man besvime. Jeg har selv sportsdykkersertifikatet og har erfart at sånn er det.

Hvis dette skjer lagrer vi egentlig på avfall, vi får en surere kropp, lavere pH og dermed et dårligere stoffskifte eller en dårligere metabolisme.  Du har sikkert erfart dette selv i stressede situasjoner, men hvor bevisst er du egentlig på dette hvis du vet om denne faren?  Så nok oksygen inn i kroppen er livsviktig, som du skjønner. Forestill deg at du skal blåse opp en ballong.  Bruker du bare brystkassen til det?  Nei – du bruker magen , du fyller magen så godt du kan og blåser inn i ballongen. Husk dette bildet når du føler deg litt stresset!

Pust med magen!

Hva kan den bakenforliggende årsaken være til at flere og flere får lavt stoffskifte og blir syke? Boka kommer inn på flere kjensgjerninger som vi ofte ikke ofrer en tanke, jeg kan nevne noen av de viktigste, og alt har med livsstilen vår å gjøre;

  • en alt for stillesittende hverdag, starter på en stol på jobben, og slutter i en stol foran tv, altså minimal bevegelse.
  • vi spiser ihjel behandlet mat og snop uten næringsstoffer
  • vi omgir oss med og inntar menneskeskapte giftstoffer i en mye større grad enn vi aner som ødelegger den skjøre balansen i bakteriefloraen / mikroorganismene i tarmen, på huden, i blodet osv.
  • vi stresser oss, bekymrer oss, irriterer oss, og puster dermed ikke med magen, som er så viktig!
  • vi forstyrrer strømbalansen i kroppen ved å kjøpe all verdens elektroniske ting som vi fyller livet vårt med.

Ta deg tid til å senke skuldrene og puste rolig, og jobb med de underliggende årsakene til at du er stresset og puster slik. Det er sannsynligvis ingen andre enn deg selv som gjør det for deg! 

Alt dette kommer frem i disse tre bøkene, både’ Powered by nature’, boken ‘pH mirakelet’ og boken, ‘Rolig mage, klart hode’


138Har vi en sunn livsstil, så renner blodet vårt gjennom blodårene og venene våre fritt og uhindret og får levert alle nærings stoffene til cellene. Det kommer av noe som du lærte på barneskolen i fysikk og kjemi timen, og det var at like elektriske ladninger frastøter seg hverandre, på den måten at veggene i blodårene våre – som er negativt ladet – frastøter seg blodcellene som renner forbi, fordi blodcellene og blodårene våre er likt elektrisk ladet.  (Jeg var elendig på skolen, så om min gamle lærer leser dette, så tror jeg han vil tvile fælt på at jeg har skrevet dette selv.  Jeg skjønner ham godt når jeg tenker på at jeg aldri var til stede mentalt i timene, jeg var mer opptatt av det som var utenfor vinduet.  Ha ha……)  

139

Et annet bilde på at motsetninger tiltrekker seg hverandre.

Hva skjer i blodet vårt om vi lever usunt? Jo, ulike elektriske ladninger tiltrekker seg hverandre.  Det vil si at hvis kroppen din og spesielt blodet ditt og den intercellulære væsken som ligger rundt cellene dine –
som hele tiden kjemper en hard kamp for å holde på en riktig pH
får mat og drikke som har et overskudd av positivt ladede protoner, så tiltrekker veggene i blodårene dine seg blodcellene, som nå har blitt elektrisk plussladet fordi de er fullastet med næring med overvekt av protoner / undervekt av elektroner. 71 Da begynner blodårene å tette seg, enkelte kaller det surt blod, vi får høyere blodtrykk, kanskje etterhvert en blodpropp, og om vi er riktig så ‘heldige‘, kanskje et hjerteinfarkt. Kroppen vår er heldigvis konstruert slik at blodet vårt er siste skanse mot å få for lav pH, kroppen omdirigerer selv og lagrer dårlig næring og dermed lav pH i alle andre organer før det går ut over selve blodet vårt, blant annet i fett på overvektige mennesker og rundt indre organer på tynne mennesker.  Vi kan dermed ta en måling av pH på veneblodet vårt på henvisning fra fastlegen vår og få høre at alt er i skjønneste orden, selv om helsa er i ‘fritt fall‘.    Dette har jeg selv opplevd og vil fortelle dette mer inngående i Del 5.

Dette skjer når vi utsettes for oksidativt stress og får for lite antioksidanter, (senere i bloggen skriver vi litt om hva dette er) og selv om dette er en veldig sakte prosess, så skjer det. Det litt interessante er at det samme fenomenet viser seg når vi blir utsatt for for mye stråling fra trådløs teknologi, altså sterke trådløse routere, enten fra stua di eller de som står på taket av kjøpesentre og andre plasser. De fleste tror dessverre ikke på dette, siden avisene skriver at dette bare er noe tull.  (Jeg kommer tilbake til den biten i Del 4.)

Så som du sikkert forstår, hvis opptaket av oksygen inn i kroppen vår av noen av de grunnene vi har vært inne på nå synker, så utvikler vi etter hvert symptomer på celler i ubalanse, og det gir seg til kjenne i flere allergier og etterhvert forskjellige symptomer på det vi kaller sykdom. Kjenner du noen som er matintolerante eller som har allergier mot noe?  Jeg har forresten selv blitt kvitt ca. 30 forskjellige allergier og intoleranser bare det siste året, på grunn av det vi har gjort.  

Hva vi har gjort spesifikt, ja det får du vite snart.   


Konklusjon på dette med oksygen er at det er med på å styre stoffskiftet vårt, og at et godt stoffskifte er avgjørende om vi skal unngå stoffskifte-sykdommer.  Egentlig er nesten alle sykdommer eller diagnoser relatert til et dårlig stoffskifte som starter med at vi har en livsstil som gjør at vi over tid får feil pH i kroppen vår. pH er som du sikkert husker fra Del 1, noe i kroppen vår som blir regulert av den livsstilen vi har i form av hvor mye vi beveger oss, maten vi spiser, stress nivået og vonde ting vi ikke har fått bearbeidet,  og eventuelt all den elektronikken vi har rundt oss, og ‘den regulerer selv kjemien og dermed også strømmen i cellene og rundt cellene våre.

Her får du et nytt tankekart;

03

 

Ikke glem å sjekke OPPDATERINGER!    

 Tilbake til          INNHOLDSFORTEGNELSE

 

  På gjensyn!   Anita og Johnny